KZ_logo1

Jak v kuchyni používat bylinky

30.4.2017

Bylinky jsou v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Připravovaným pokrmům dodají správnou chuť, vůni a pozitivně působí také na zdraví. Víte ale, kam se která bylinka hodí? Nechte si poradit a zařaďte bylinky do svého jídelníčku!

Rozmarýn

Toto koření je typické svým silným aromatem. Použít se dá při grilování, skvěle dochutí ryby, mořské plody, drůbeží maso, ale také zvěřinu a v neposlední řadě grilovanou zeleninu. Z rozmarýnu se dá vyrobit také bylinkové máslo. Můžete jej použít do polévek, do karbanátků nebo při zapékání těstovin. Ozvláštní zeleninové saláty a hodí se i k nakládání do oleje.

Bazalka

Čerstvá bazalka se hodí k rajčatům a mozzarelle. Přidat ji můžete do polévky, do karbanátku nebo zeleninových salátů. Je skvělým doplňkem těstovin nebo pizzy. Bazalka je typickým kořením italské kuchyně. Můžete ji použít také do játrových knedlíčků, dochutit s ní rybu nebo maso. Je skvělá i v pomazánkách.

Šalvěj

Tato bylinka je mírně nahořklá, většinou ji můžete znát jako léčivý odvar nebo čaj. Šalvěj však můžete použít i při vaření. Skvěle se hodí do omáček a také do nádivky. Výborně doplňuje vepřové maso i zvěřinu.

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Pažitka

Oblíbenou bylinkou je také pažitka, ta patří mezi nejpoužívanější. Pažitka se hodí do pomazánek, do polévek, můžete ji použít do nádivky a také do omáček nebo dipů. Skvěle chutná v kombinaci s vejci nebo třeba jen na chlebu s máslem, sádlem či tvarohem.

Petržel

Další oblíbenou bylinkou, která by vám doma neměla chybět, je petržel. Její nať se využívá do polévek, vaječných omelet, omáček, dipů, ale také je skvělá do pomazánek, nádivek nebo karbanátku, ať už masových či zeleninových. Petržel můžete použít také pro dozdobení pokrmu, ať už se jedná o salát, chlebíčky nebo třeba brambory.

Medvědí česnek

Nejoblíbenější jarní bylinkou je medvědí česnek. Využít ho v kuchyni můžete například do pomazánek, při přípravě pesta nebo třeba do polévky či nádivky. Skvěle chutná také v omáčce, v dipu anebo jako doplněk k masu, ať už dušenému, vařenému nebo pečenému.

Libeček

Libeček můžete znát také pod názvem maggi. Jedná se o aromatickou bylinku, kterou můžete použít při přípravě salátů, pomazánek, omáček a také se skvěle hodí k masu. Libeček můžete přidat i k vařeným bramborám. Skvěle ochutí luštěniny, tvaroh nebo bylinkové máslo. Vyzkoušet můžete také noky s libečkem.

Koriandr

Zajímavým kořením, které se v kuchyni rozhodně neztratí, je koriandr. Skvěle doplní houbové pokrmy, použít jej tedy můžete do houbových omáček nebo při nakládání hub. Toto koření příjemně dochutí také ryby, drůbeží maso, luštěniny a je nedílnou součástí indické kuchyně, stejně tak jako kari. Koriandr se mimo jiné hodí i při pečení sladkého pečiva nebo perníčků.

Tymián

Aromatickým kořením a často používanou bylinkou je tymián. Při vaření jej můžete použít do omáček, do bylinkových másel, do dresinků a dipů. Skvěle se hodí také do těstovin a salátů. Když jej přidáte k luštěninám, eliminujete jejich nadýmavé účinky.

Na které bylinky nedáte v kuchyni dopustit?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář