Bylinky jsou v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Připravovaným pokrmům dodají správnou chuť, vůni a pozitivně působí také na zdraví. Víte ale, kam se která bylinka hodí? Nechte si poradit a zařaďte bylinky do svého jídelníčku!
Rozmarýn
Toto koření je typické svým silným aromatem. Použít se dá při grilování, skvěle dochutí ryby, mořské plody, drůbeží maso, ale také zvěřinu a v neposlední řadě grilovanou zeleninu. Z rozmarýnu se dá vyrobit také bylinkové máslo. Můžete jej použít do polévek, do karbanátků nebo při zapékání těstovin. Ozvláštní zeleninové saláty a hodí se i k nakládání do oleje.
Bazalka
Čerstvá bazalka se hodí k rajčatům a mozzarelle. Přidat ji můžete do polévky, do karbanátku nebo zeleninových salátů. Je skvělým doplňkem těstovin nebo pizzy. Bazalka je typickým kořením italské kuchyně. Můžete ji použít také do játrových knedlíčků, dochutit s ní rybu nebo maso. Je skvělá i v pomazánkách.
Šalvěj
Tato bylinka je mírně nahořklá, většinou ji můžete znát jako léčivý odvar nebo čaj. Šalvěj však můžete použít i při vaření. Skvěle se hodí do omáček a také do nádivky. Výborně doplňuje vepřové maso i zvěřinu.
Pažitka
Oblíbenou bylinkou je také pažitka, ta patří mezi nejpoužívanější. Pažitka se hodí do pomazánek, do polévek, můžete ji použít do nádivky a také do omáček nebo dipů. Skvěle chutná v kombinaci s vejci nebo třeba jen na chlebu s máslem, sádlem či tvarohem.
Petržel
Další oblíbenou bylinkou, která by vám doma neměla chybět, je petržel. Její nať se využívá do polévek, vaječných omelet, omáček, dipů, ale také je skvělá do pomazánek, nádivek nebo karbanátku, ať už masových či zeleninových. Petržel můžete použít také pro dozdobení pokrmu, ať už se jedná o salát, chlebíčky nebo třeba brambory.
Medvědí česnek
Nejoblíbenější jarní bylinkou je medvědí česnek. Využít ho v kuchyni můžete například do pomazánek, při přípravě pesta nebo třeba do polévky či nádivky. Skvěle chutná také v omáčce, v dipu anebo jako doplněk k masu, ať už dušenému, vařenému nebo pečenému.
Libeček
Libeček můžete znát také pod názvem maggi. Jedná se o aromatickou bylinku, kterou můžete použít při přípravě salátů, pomazánek, omáček a také se skvěle hodí k masu. Libeček můžete přidat i k vařeným bramborám. Skvěle ochutí luštěniny, tvaroh nebo bylinkové máslo. Vyzkoušet můžete také noky s libečkem.
Koriandr
Zajímavým kořením, které se v kuchyni rozhodně neztratí, je koriandr. Skvěle doplní houbové pokrmy, použít jej tedy můžete do houbových omáček nebo při nakládání hub. Toto koření příjemně dochutí také ryby, drůbeží maso, luštěniny a je nedílnou součástí indické kuchyně, stejně tak jako kari. Koriandr se mimo jiné hodí i při pečení sladkého pečiva nebo perníčků.
Tymián
Aromatickým kořením a často používanou bylinkou je tymián. Při vaření jej můžete použít do omáček, do bylinkových másel, do dresinků a dipů. Skvěle se hodí také do těstovin a salátů. Když jej přidáte k luštěninám, eliminujete jejich nadýmavé účinky.
Na které bylinky nedáte v kuchyni dopustit?
Michaela Michalíková
s...