Pryč jsou doby, kdy jste si za pár korun koupili snídani. Pokud chcete snídat rohlík nebo chleba a natřít si ho máslem a kvalitní marmeládou, v současnosti musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Přinášíme vám řešení! Zkuste si vyrobit domácí máslo a výrazně ušetřit.
Na výrobu domácího másla potřebujete:
tyčový šlehač
vysokou nádobu
jemný cedník
2 balení smetany ke šlehání
Postup
Smetana ke šlehání by měla mít obsah tuku větší než 30 %. Nalijte smetanu do vysoké nádoby a šlehejte. Po pár minutách se vám vytvoří šlehačka. Nepřestávejte a šlehejte dál. Za okamžik se už začne šlehačka srážet a vzniká tak máslo. Přendejte máslo do cedníku a přeceďte z něj přebytečnou tekutinu.
Podmáslí
Oddělenou tekutinou se vylučuje podmáslí. Můžete jej použít při pečení chleba, někdo ho rád pije například k vařeným bramborám. Vzniklé máslo musíte ještě chvíli hníst, aby se vyloučily zbytky syrovátky a zbytky podmáslí.
Bylinkové máslo
Až máslo dostatečně ztuhne, můžete ho rovnou vložit do uzavíratelné misky či sklenice a uchovávat v ledničce, nebo k němu ještě přimíchat také sůl, bylinky nebo koření a udělat si tak bylinkové máslo. Takto ochucené máslo můžete používat běžně, jak jste zvyklí, například k pečivu, při vaření, při pečení nebo při grilování.
Zkoušeli jste někdy vyrobit domácí máslo?
Michaela Michalíková
s...