V současnosti se palmový olej stal často rozebíraným a ožehavým tématem. Mnozí jej striktně odmítají a dávají si velký pozor, jaké potraviny kupují. Jiní pak složení své stravy vůbec neřeší. Je palmový olej opravdu tak nebezpečný? A měli bychom se mu vyhýbat?
Jak palmový olej vzniká
Palmový olej se získává z oplodí palem. Během výroby se ztužuje, což je jeden z nezdravých procesů. Palmojádrový olej se pak získává ze semen. Oba tyto oleje patří mezi nelevnější rostlinné oleje.
Kde jej najdeme
Palmový olej je v současnosti nejpoužívanějším produktem rostlinné výroby. Najdeme jej ve velkém množství potravinářských výrobků, konkrétně třeba v margarínech, čokoládě, sušenkách, slaných brambůrcích, ale také v majonézách, pečivu nebo bohužel i ve „zdravých“ produktech a dětské stravě. Mimo jiné je součástí mnohé kosmetiky.
Proč se tak často používá
Velmi často se do potravin i kosmetiky dostává hlavně z ekonomických důvodů. Palmový olej je totiž až o třetinu levnější než olej řepkový a dvakrát levnější než olej z podzemnice.
Proč je škodlivý
Jeho škodlivost spočívá v obsahu velkého množství nasycených mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny ucpávají cévy, kvůli čemuž se zvyšuje riziko infarktu a dochází ke kornatění tepen. V mnohých případech je zmiňována také celiakie, cukrovka, nemoci štítné žlázy a často se opakující záněty. Objevila se i tvrzení, že palmový olej může úzce souviset s depresivními stavy.
Další nepříjemné vlivy
Kromě poškozování našeho zdraví mnozí odpůrci palmového oleje připomínají další negativní vlivy. Mezi nimi především ničení deštných pralesů, což je přímý důsledek získávání palmového oleje. Kvůli palmovému oleji dochází k nepřirozeným a násilným zásahům do přírody, kvůli nimž vymírají mnohé živočišné druhy. V neposlední řadě je zmiňován i možný vznik epidemií, které souvisí s přehnaným pěstováním palmového oleje.
Jak situaci řešit
V tuto chvíli je na každém z nás, aby se zajímal o skutečný a vědecky ověřitelný vliv palmového oleje na naše zdraví. Zároveň je potřeba uvědomit si, že nejvíce vitamínů a minerálů do svého těla dostaneme přirozenými a zdravými potravinami, které pocházejí z míst, kde žijeme. Nejzdravější jsou tedy suroviny, které si sami vypěstujeme. Možná by bylo namístě zamyslet se nad určitým „návratem ke kořenům.“
Na co si dát pozor
I když je od minulého roku zákonem nařízeno, aby všechny výrobky obsahovaly přesné informace o složení (a tedy i informaci o obsahu palmového oleje), na mnohých surovinách je stále napsáno pouhé – obsahuje rostlinné oleje. Ve většině případů se tak pod tímto názvem skrývá právě olej palmový.
Jaký je váš názor na palmový olej? Řešíte složení potravin?
Michaela Michalíková
s...