Jestli máte zahrádku, máte vyhráno. Nemusíte ani do obchodu a můžete si doma vyrobit skvělé letní osvěžení v podobě ovocných nebo bylinkových limonád. Nemáte-li zahrádku, můžete bylinky pěstovat i za oknem nebo na balkóně. Můžete si nasadit jahody, cherry rajčátka a další. V případě nouze nakupte ingredience na limonády v obchodě nebo nejlépe na trzích.
Jahodové osvěžení s rebarborou
Potřebujete:
200 g rebarbory
2 lžíce medu
1/2 litru vody
kůra a šťáva z 1 citronu
400 g jahod
pár lístků máty
jahody na ozdobení
led
Postup:
Rebarboru omyjte a oloupejte. Poté ji nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, přidejte med a kůru z citronu. Zalijte půl litrem vody a vařte, než rebarbora změkne. Jakmile měkká rebarbora vychladne, rozmixujte ji s omytými jahodami. Přidejte šťávu z citronu a lístky máty. Můžete servírovat s kostkami ledu a rozpůlenými jahodami.
Skvělý tip: Citron můžete vyměnit za limetku, a získáte tak jemnější limonádu.
Citronová limonáda
Potřebujete:
2 bio citrony
100 g třtinového cukru
1 litr vody
1 litr jemně perlivé vody
2 větvičky rozmarýnu
Postup:
Citrony umyjte a nastrouhejte z nich kůru. Spolu s obyčejnou vodou, cukrem a větvičkami rozmarýnu 5 minut povařte. Pak přeceďte a do této „šťávy“ vymačkejte oba citrony. Přilijte perlivou vodu a promíchejte. Podávejte s ledem, ozdobené plátkem citronu a malou větvičkou rozmarýnu.
Skvělý tip: Zkuste přidat nakrájenou limetku a místo rozmarýnu vyzkoušejte mátu.
Bylinková limonáda
Potřebujete:
hrst meduňky
hrst máty
2 snítky levandule
hrst lístků břízy
limetka nebo citron
Postup:
Bylinky zalijeme dvěma litry vroucí vody a necháme 5 minut vyluhovat. Poté přecedíme a přidáme na kousky nakrájenou limetku nebo citron. Na dozdobení můžeme přidat i pár lístků máty a meduňky. Pijeme vychlazené nebo s kostkami ledu.
Skvělý tip: Zkuste si tuto limonádu nalít do formiček na led a vytvořit tak bylinkové kostky ledu.
Bezová limonáda
Potřebujete: (na 2 litry limonády)
6 květů černého bezu
320 g krystalového cukru
2 litry vody
2 malé bio citrony
Postup:
Do umyté nádoby vložte nejdříve umyté květy černého bezu. Poté omyjte bio citrony a nakrájejte na půl centimetru široká kolečka. Odpeckujte je a přidejte do nádoby ke květům. Ve dvou litrech vody nechte rozpustit 320 gramů cukru. Po vychladnutí nalijte do nádoby s citrony a květy. Hrdlo nádoby přetáhněte potravinovou fólií a nechte 10 dní stát za oknem, na přímém slunci. Poté přeceďte a nalijte do láhví. Můžete podávat.
Skvělý tip: Když necháte šťávu za oknem 16 dní a víc, vytvoří se v ní alkohol, chuťově tedy bude podobná burčáku nebo moštu. Tuto šťávu však musíte spotřebovat rychleji.
Michaela Michalíková
Další tipy zde:
s...