S příchodem chladného počasí bychom měli měnit nejen náš šatník, ale také jídelníček. Kromě zimních bund, teplých ponožek, čepic a šál se musíme vybavit také potravinami, které nás v tomto zimním období zaručeně zahřejí zevnitř. Prohřátím organismu navíc nastartujeme svůj metabolismus a budeme lépe spalovat tuky. Pokud dodáme tělu potraviny, které zahřejí, snížíme chuť na sacharidy a získáme potřebnou energii. To, jestli je potravina zahřívací, nesouvisí s počtem kalorií, ani s její teplotou, jedná se zde o její účinek na naše tělo.
Čeho se vyvarovat
Každé roční období si žádá specifický způsob stravy. Zatímco v létě jíme potraviny, které nás ochlazují, v zimě bychom měli upřednostňovat ty, které nás naopak zahřívají, naše tělo prohřejí, posílí, zpevní a pomohou mu lépe se přizpůsobit zimnímu počasí. V těchto měsících bychom se měli vyvarovat nesezónních potravin, jako jsou okurky, rajčata, syrové zeleninové saláty, citrusové plody či mléčné výrobky, které nám z těla odebírají energii a teplo. Nejenže pak trávení nefunguje tak, jak má, a metabolismus se zpomaluje, oslabuje se i obranyschopnost našeho organismu.
Co si v zimě dopřát
Naopak bychom se měli zaměřit na potraviny, které prošly varem, tedy na konzumaci horkých polévek a vývarů, dušených, zapečených či jinak tepelně upravených zeleninových jídel, vhodné jsou také kořeněné pokrmy, které urychlí trávení a podpoří metabolismus, cibule, česnek, chilli nebo zázvor. Právě zázvor patří k významným „zahřívačům“, čím ostřejší, tím více zahřeje. Přidejte kořenovou zeleninu, jako je mrkev, petržel, celer nebo červená řepa, které se kromě hřejivého účinku navíc dobře tráví a dodávají energii.
Výborný čas je také na luštěniny, které jsou velmi prospěšné a energeticky výživnější – fazole, cizrna, kuskus či bulgur jsou tou správnou volbou. Dobře vám udělá také ovocný nebo černý čaj se špetkou skořice, která navíc pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a tím prodlužuje pocit sytosti, či zázvorový čaj, který prohřeje tělo a pročistí organismus. Mezi další zahřívací potraviny patří kuřecí, jehněčí, hovězí, vepřové maso, ryby (losos, tuňák, pstruh, sardinky), vejce, pórek, růžičková kapusta, petržel, sója, vlašské ořechy.
Ukázka zimního jídelníčku
Na snídani zapomeňte na chleba s máslem a připravte si raději ovesnou, pohankovou či jáhlovou kaši, kterou můžete dochutit ořechy, sušeným ovocem, skořicí, medem, mákem či agávovým sirupem. K obědu si dopřejte zeleninový vývar, zeleninový kuskus s lososem, hovězí plátek na houbách s rýží nebo třeba chili con carne – //kralovstvizen.cz/chilli-con-carne/. Na večeři si připravte teplý luštěninový salát s mrkví a těstovinami či tučnější rybu.
Co jíte nejraději v zimě Vy?
Šárka Nádeníčková