Kulajdu můžeme směle považovat za královnu houbových polévek. Zejména těch letních. Na jihu Čech se královského žezla drží už pěkně dlouho, a kdo pravou kulajdu ochutnal, ten si ji nejspíš bude hodně dlouho pamatovat. Je voňavá, na jazyku hebce hladí smetana a chuť čerstvých hříbků dotváří geniální kompozici prostého, leč dokonalého jídla. Jihočeská kuchyně byla vždycky jednoduchá, úsporná a plná sezónních dobrot ze zahrady i lesa. Za starých časů by se na stole potkal hrnec vydatné kulajdy s mísou čerstvě upečených vdolků.
Obtížnost: stupeň č. 3
Doba přípravy 40 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Cibule 60 g
Smetana 200 ml
Kuřecí vývar 300 ml
Brambory 80 g
Vejce 2 ks
Kopr 30 g
Ocet 70 ml
Cukr 40 g
Bobkový list 1 x
Nové koření 4 kuličky
Sušené hříbky 30 g
Máslo 40 g
Hladká mouka 30 g
Sůl, mletý pepř
Hrnec, kastrůlek, metla, prkénko
1. Připravíme si suroviny
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti 1×1 cm. Kopr opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na 2 mm velké kousky. Sušené hříbky namočíme do vlažné vody (1 dl/2 porce) na 10 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky.
2. Začneme se základem na polévku
Do hrnce vložíme máslo, které rozpustíme na středním plameni. Jakmile je máslo rozpuštěné, vložíme cibuli, kterou opečeme po dobu cca 5 minut. Následně přidáme hladkou mouku a opékáme ještě tři minuty.
3. Základ polévky důkladně promícháme
Poté zalijeme kuřecím vývarem, důkladně promícháme metlou a stále vaříme na středním plameni.
4. Přidáme zbylé ingredience
Poté přidáme bobkový list, nové koření, ocet (20 ml z celkového množství na 2 porce), cukr, houby i s nálevem, kopr, brambory, smetanu a vaříme stále na středním plameni po dobu 25 minut za občasného míchání. Polévku na konci dochutíme solí a pepřem.
5. Připravíme si zastřené vejce
Do kastrůlku dáme 1litr vody a zbytek z celkového množství octa. Vodu s octem přivedeme k varu. Jakmile se nám voda začne vařit, oheň stáhneme na minimum a do vody vyklepneme veškerá celá vejce. Vejce vaříme po dobu 4 minut na mírném plameni. Po uvaření vejce vyjmeme.
Polévku servírujeme v hlubokém talíři a doprostřed vložíme zastřené vejce.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
s...