Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta jde krásně k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. Pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbyde, neváhejte jej ke kalamárům upíjet.
Obtížnost: stupeň č. 3
Doba přípravy 30 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Kalamáry mražené 0,5 kg
Bílé víno 1 dcl
Celer 50 g
Česnek 4 stroužky
Máslo 60g
Šalotka 30 g
Petržel 20 g
Tymián 5 g
Rajčatové pyré 100 g
Mrkev 50 g
Francouzská bageta syrová 1ks
Olivový olej extra virgin, sůl, mletý pepř
Kastrol s pokličkou, prkénko
1. Připravíme si suroviny
Kalamáry opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlíme a obě půlky ještě podélně rozkrojíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhneme pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekáme na kousky cca 2 mm velké. Předehřejeme si troubu na 180 °C, ve které později upečeme bagetu.
2. Začneme s přípravou kořenové zeleniny
Vezmeme si kastrol a přidáme do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine. Na vysokém plameni necháme olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opečeme cca 3 minuty.
3. Připravíme si kalamáry
Do opečené zeleniny přidáme kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjeme pokličkou a kalamáry dusíme cca 5 minut.
4. Mezitím si připravíme bagety
Bagety potřeme máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme v předem vyhřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 7 minut.
5. Můžeme servírovat
Kalamáry vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!