Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, určitě víte, že je nutné svému tělu dodávat zdravou stravu, aby mohlo dobře fungovat. Pouze zdravé potraviny však k vašemu dobrému zdravotnímu stavu a hezké figuře nepomohou. Je velmi nutné znát i časové rozmezí, kdy si můžete určité druhy potravin dopřát. Chcete vědět, co je nejlepší snídat, v kolik hodin svačit nebo kdy naposledy večer jíst? Pak si přečtěte náš dnešní článek!
Co jíst ke snídani a dopolední svačině?
Snídaně je velmi důležitým startem dne. Můžete se setkat s lidmi, kteří záměrně nesnídají, ale je jim tak prý lépe. Takový přístup ale není příliš vhodný pro váš zdravý životní styl. Vynechání snídaně nutí vaše tělo brát energii z vašich svalů, čímž se svaly zmenšují a nikdy nedosáhnete takové figury, o jaké sníte. Snídani si dopřejte maximálně do 30 minut po vstávání.
A co by měla obsahovat správná snídaně? Měla by být bohatá na živiny, zdravé tuky, sacharidy i bílkoviny. Pokud máte rádi sladké nebo ovoce, dejte si jej nejlépe ke snídani. Již od rána bude mít vaše tělo dostatek energie, kterou během celého dne zvládne spálit. Dáte-li si sladkosti nebo ovoce večer, tělo již nezvládne energii spotřebovat a uloží si ji do tukových zásob do problémových partií. Při snídani tělo také dobře hydratujte. Ráno si můžete dopřát ovocné 100% džusy, zelený nebo černý čaj s kofeinem nebo smoothie, mezi 8 – 10 hodinou dopolední totiž naše tělo nejlépe zpracovává sacharidy. Mezi snídaní a obědem nehladovějte, vaše tělo by za den mělo dostat 4-5 jídel, z toho snídaně by měla tvořit 25 % energetického příjmu.
Co jíst k obědu a k odpolední svačině?
Oběd by měl být nejbohatším jídlem dne. Správně by měl pokrýt 30-35 % denní dávky energie. Oběd by měl být, co se týče živin, nejvyváženější. Cukry, bílkoviny, zdravé tuky, vláknina. To vše by měl váš oběd obsahovat, abyste byli na dlouhou dobu zasyceni. Po obědě si ještě můžete dopřát něco sladkého nebo kousek ovoce, později už však ne. Ani při obědě nezapomínejte na pitný režim. Doplnit jej můžete ve formě polévky a nápoje. Po obědě však příliš nepijte, dejte všemu zažívacímu traktu možnost stravu dobře zpracovat. Oběd se snažte připravovat sami, v pokrmech z restaurace se často objevují nezdravá „éčka“ a další aditiva, která vašemu tělu příliš neprospívají.
Odpolední svačina by měla následovat po obědě cca po 3 hodinách. Ke svačině i večeři se snažte mít nejvyšší podíl bílkovin. Dávejte si pozor a vyhněte se konzumaci nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu.
Co jíst k večeři?
Večeře, a tedy poslední jídlo dne, by měla obsahovat 15 – 20 % denní dávky energie. Pokud bude mít vaše večeře špatnou skladbu výživových látek, můžete znemožnit regeneraci těla, která probíhá v noci. Aby byla dodržena vaše zdravá životospráva, dopřejte si k večeři co nejvíce bílkovin. Může to být například libové maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, vhodné je i celozrnné pečivo nebo jiná příloha, neměla by chybět zelenina. Velmi častou chybou je večerní dohánění toho, co jste přes den nestihli sníst. Nenakládejte si proto večer plný talíř jídla. Snězte nejprve menší porci jídla a poté si můžete přidat. Večerní a noční přejídání vede pouze k obezitě a špatné kvalitě spánku. Večeře by měla být podáváná maximálně 2 hodiny před spánkem, měla by být pestrá, avšak lehčí.
Pokud jste ve vývinu nebo jste přes den velmi aktivní, můžete si dopřát ještě druhou večeři. Ta by ovšem neměla být těsně před spaním, ale cca 45 minut před ním. Může obsahovat nepříliš sladké ovoce, zeleninu nebo mléčný výrobek.
Kolikrát za den jíte vy?
Tereza Obořilová
s...