Léčivé účinky kopřivy znaly už naše babičky, my tuto zázračnou bylinku považujeme spíše za nepříjemný plevel. Pokud však dbáte o zdravý životní styl, určitě byste kopřivu neměli nechat bez povšimnutí. Využít ji můžete beze zbytku – sbírá se stonek, oddenek, listy i květy. Navíc kopřiva dvoudomá u nás rostě na každém rohu.
Co všechno kopřiva umí
Kopřiva je plná železa a vápníku. Je močopudná, odhleňuje, čistí krev, podporuje krevní oběh, působí protizánětlivě i hojivě a posiluje a povzbuzuje organismus. Podporuje také tvorbu mléka u kojících matek. Kopřiva umí snižovat i hladinu cukru v krvi nebo pomáhá při padání vlasů. Chuťově, pravda, není nic moc, ale při vhodné kombinaci a dávkování může opravdu i chutnat. V kuchyni ji využijete podobně jako špenát, třeba do salátu, nádivek nebo polévek.
Kam na kopřivu
Kopřivu sbírejte v čistém prostředí, ne u silnic a ve městech. A nejspíše se neobejdete bez rukavic. Pokud možno sbírejte ji za sucha ve slunných dnech. Mladé kopřivy z jara, ideálně začátkem května, starší rostlinky pak v září. Nasbírané kopřivy můžete používat čerstvé, ale lze je také sušit. Nejčastěji se tato bylinka používá k přípravě čaje. Ten připravíte vyluhováním rostlinek v horké vodě, jak z čerstvých bylinek, tak i těch sušených. Kromě čaje ale můžete s kopřivou kouzlit i jinak.
Kúra na vlasy
Tento kopřivový zázrak vyrobíte velmi rychle. Uvařte si silný kopřivový čaj, klidně přidejte i citron, nechte vychladnout na vám příjemnou teplotu a tímto odvarem přelijte vlasy po umytí.
Koupel s kopřivou
Opět jednoduchý způsob na skvělou relaxační koupel. Velký hrnec kopřivového čaje přilijte do vany s vodou a ponořte se do teplé vany a pak už jen relaxujte. Když si v koupelně zapálíte také vonnou svíčku, účinek se určitě mnohokrát znásobí.
Kopřivový sirup
Velké množství kopřiv (na 3,5 l vody použijte asi 80 velkých rostlinek) nechejte louhovat 24 hodin v převařené lehce vychladlé vodě s vymačkaným citronem. Druhý den pomalu zahřívejte, přidejte cukr (2,5 kg na 3,5 l vody) a míchejte do rozpuštění. Poté rozlijte do čistých lahví a zavařte při 80 stupních. Sirup je skvělý jen tak s vodou nebo ho přidávejte do čaje.
Kopřivová šťáva
Rozmixujte hrst čerstvých kopřiv ve studené vodě. Tekutou směs prolijte přes plátýnko tak, abyste získali čistou šťávu. Takto připravenou šťávu můžete rovnou pít.
Polévka z kopřiv
Do základu klasické zeleninové polévky přidejte ke konci varu hrst čerstvých kopřiv a poté ještě chvíli vařte s ostatní zeleninou. Na závěr polévku rozmixujte. Výsledek vás mile překvapí – opravdu dobrá krémová polévka.
Tinktura z kopřiv
Zhruba 300 gramů čerstvých kopřiv dejte do sklenice a přelijte je půl litrem tvrdého alkoholu, ideálně domácí slivovicí nebo čistou vodkou. Kopřivy můžete před zalitím alkoholem i spařit a nasekat, aby pustily více šťávy, ale není to nezbytně nutné. Nechte odstát asi 14 dní na tmavém místě. Můžete, ale nemusíte tinkturu scedit. Tinkturu použijte na drobné popáleniny, ideálně ihned po spálení. Zázračná kopřiva ránu stáhne, a nevznikne tak puchýř. Tinkturou můžete dezinfikovat také drobné rány.
Markéta Jargusová
s...