Satay jsou kousky marinovaného kuřecího masa napíchnutého či omotaného kolem grilovací jehlice, které se nejčastěji podávají s arašídovou omáčkou. My si však dnes vyzkoušíme Satay s omáčkou z červeného curry, které dodá nepatrný říz čerstvý zázvor a zároveň ji zjemní kokosové mléko. Jako přílohu pokrmu jsme zvolili tradiční jasmínovou rýži, která díky svému charakteristickému aroma dodá celému pokrmu specifický nádech.
Tento oblíbený asijský pokrm zvládnou připravit i úplní začátečníci.
Obtížnost stupeň č. 3
Doba přípravy 35 min
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Kuřecí prsa 400 g
Červená curry pasta 10 g
Kokosové mléko 300 ml
Koriandr 5 g
Špejle 10 ks
Jasmínová rýže 225 g
Šalotka 10 g
Třtinový cukr 5 g
Sójová omáčka 20 ml
Limetka 1 ks
Česnek 2 stroužky
Zázvor 5 g
Rostlinný olej, sůl, mletý pepř
Lis na česnek, cedník, struhadlo, miska, plech, hrnec s pokličkou, prkénko
1. Připravíme si suroviny
Kuřecí prsa opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky cca 0,5 cm široké. Rýži nasypeme do cedníku, opláchneme pod studenou vodou a necháme nad hrncem odkapat. Česnek oloupeme a prolisujme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na cca 3 mm velké kousky. Limetku opláchneme pod studenou vodou, nastrouháme na jemné straně struhadla kůru a zvlášť vymačkáme z celé limetky šťávu. Koriandr nakrájíme na cca 3 mm velké kousky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Předehřejeme si troubu na 180°C.
2. Připravíme si marinádu na kuře
Do misky dáme 10 polévkových lžic rostlinného oleje, kůru z limetky, polovinu česneku, curry pasty a sójové omáčky, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme, přidáme nakrájená kuřecí prsa a znovu důkladně promícháme. Kuřecí maso napícháme na špejle a vyskládáme na rostlinným olejem vymazaný plech.
3. Dáme vařit jasmínovou rýži
Do hrnce nalijeme 4,5 dl studené vody, osolíme a přivedeme vodu k varu. Poté přisypeme rýži, přikryjeme hrnec pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Vaříme deset minut za občasného míchání. Potom stáhneme hrnec z ohně a necháme rýži pod pokličkou dalších pět minut dojít.
4. Připravíme si omáčku a dáme péct sataye
Jakmile je trouba rozpálená, připravíme si omáčku a v průběhu dáme péct sataye. Sataye pečeme v předehřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 10 – 12 minut. Pokud vaše trouba má program gril, můžete ho použít namísto programu vrchní i spodní pečení, ale doporučujeme špejle napřed nechat namočené ve vodě minimálně hodinu, aby nezačaly hořet. Do kastrůlku dáme dvě polévkové lžíce rostlinného oleje, který rozpálíme na vysokém plameni, poté přidáme šalotku, třtinový cukr, druhou polovinu česneku a zázvor. Stáhneme plotýnku na střední plamen a opékáme 2-3 minuty. Potom přidáme druhou polovinu sójové omáčky a červené curry pasty, dvě lžíce limetkové šťávy, a kokosové mléko. Omáčku svaříme na polovinu a dochutíme solí.
5. Můžeme servírovat
Kuřecí sataye vyskládáme na mělký talíř, rýži přendáme do misky a omáčku servírujeme v mističce zvlášť.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!