Chcete potěšit sebe a své blízké dobrým dezertem k víkendové kávě, ale bojíte se přebytečných kalorií? Nemusíte! S námi můžete mlsat, ale i přesto být v plavkách za hvězdu. Máme pro vás dva zdravé dezerty!
Ovesný koláč se Šmakounem a jablky
Podkladové těsto:
150 g jemných ovesných vloček
30 g jemně strouhaných ořechů
30 g (1 lžíce) medu nebo sladidla
150 m mléka
1 lžíce olivového oleje
Náplň:
200 g Šmakoun natural
150 ml mléka
30 g proteinu (nejlépe příchuť vanilka)
Dvě větší nastrouhaná jablka (bez šťávy)
1 lžička mleté skořice
Drobenka:
Lžíce – celozrnné mouky, ovesných otrub, kokosu, medu nebo javorového sirupu a půl lžíce olivového oleje. To vše smícháme.
Postup:
V misce smícháme jemné ovesné vločky s nastrouhanými oříšky, zalijeme vařícím mlékem a necháme 5–10 minut bobtnat.
Přidáme olivový olej a těsto osladíme medem nebo sladidlem. Dno formy vyložíme papírem na pečení nebo vymastíme a ovesné těsto vtlačíme do formy tak, aby částečně vytvořilo zvednuté okraje.
Šmakouna rozdrobíme do sekacího nožového robotu a za chodu přidáme protein, mléko a až vznikne jemný krém, vylejeme ho na připravené těsto.
Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka se skořicí, které posypeme drobenkou.
Pečeme při 180 °C asi 40 minut
Michaela Korecká
Jáhlové sušenky se Šmakounem
Ingredience:
150 g jáhel
50 g jáhlových / ovesných vloček
200 g (1 balení) Šmakoun švestka se skořicí
100 g bílého jogurtu
3 lžíce medu / 30 g třtinového cukru
1 lžička skořice
1 lžíce karobu
(nasekané vlašské oříšky)
Postup:
Podle návodu si ve vodě uvaříme jáhly. Nezapomeňte je alespoň 3x spařit, aby nebyly hořké. Šmakouna si nahrubo nastrouháme a i se zbytkem ingrediencí přidáme k uvařeným jáhlám. Vznikne nám těsto, které se bude trochu lepit. Z těsta tvoříme sušenky.
Troubu si předehřejeme na 180°C a sušenky pečeme přibližně 25-30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
Veronika Duží
Jaký dezert budete péct vy?
s...