Pokud vám někdo vyzná lásku přirovnáním k levanduli, měly byste být pyšné. Levandule je pohlazení po duši, a když zavoní, není snad nikoho, kdo by ji podle čichu nepoznal. Tam, kde levandule voní, i léčí. A má pro vás i další bonus – svou vůní dokáže odlákat nevítané návštěvníky, jako jsou mravenci a komáři.
Levandule lékařská (lavandula angustifolia) je vysoký, vytrvalý, stále zelený polokeř. Má ráda přímé slunce a proto je její domovinou západní Středomoří. Tato nádherná, aromatická bylinka s fialovými kvítky se pro své uklidňující účinky používá v léčitelství již po staletí. Již staří Římané ji používali k provonění vody v lázních. Odtud i její název – lavare znamená latinsky mýt se.
S čím vším dokáže levandule zatočit
Již byly zmíněny její uklidňující účinky, díky kterým tato bylinka pomáhá při neklidu, nervozitě, depresích, nespavosti či bolestech hlavy. Léčí se s ní i žaludeční a střevní nevolnosti a lze ji přidávat do čajových směsí při léčbě angín, chřipek, nachlazení a průduškových neduhů.
Levandulové krémy, oleje a tinktury se používají při léčbě revmatismu, pro uvolnění svalů a při migrénách vmasírováním do spánků. Voda s přídavkem levandule dokáže chránit pokožku před množením škodlivých mikroorganismů. V době morových epidemií ji tak lidé využívali ke své ochraně před nákazou. Jejím dalším nepřekonaným plusem je, že nemá žádné vedlejší účinky.
Kdy sbírat
Z levandule se sbírají buď jen květy, nebo květ se stonkem a listy. Sbírá se těsně před rozkvetením, protože jinak by se květy při sušení rozpadly. Listy na sušení se mohou sbírat od jara do podzimu a používají se jako koření. Sušené květy se používají k přípravě čajů, do polštářků pro lepší usínání nebo i do látkových pytlíků k provonění prádla ve skříni a odpuzení molů.
Levandule v kuchyni
Ve Středomoří se sušené listy používají k přípravě dušených pokrmů, mas a ryb. Koření je to aromatické a trpké (díky obsahu tříslovin), proto se s ním musí opatrně. I květy se dají využít, zvláště teď v létě, k přípravě osvěžující levandulové vody.
Levandulová voda: Připravte si džbán studené vody a asi 3 snítky levandule. Ty ponořte do džbánu s vodou a nechte luhovat. Stačí tak půl hodinky. Díky silnému aromatu dostanete příjemně navoněný, chutnající a osvěžující nápoj. Můžete přidat i plátek citronu nebo limetky.
Levandulový olej: Do sklenice napěchujte, co se vejde natrhaných květů levandule. Dávejte pozor na to, aby byla opravdu suchá. Nesmí na ní být ani kapka vody! Vše zalijte olivovým olejem (může být i slunečnicový, mandlový…, ale nehodí se řepkový). Sklenici dobře uzavřete a umístěte na slunečné místo, nejlépe na okno. Bylinky tak nechte po dobu 2-3 týdnů luhovat. Pokud však chcete docílit maximálního efektu, nechte je ve sklenici klidně i měsíc a půl. Pak bylinky přeceďte a olej slijte do tmavé lahvičky.
Uklidňující levandulový čaj: 2 čajové lžičky sušeného květu přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 5 minut luhovat. Pak sceďte a po doušcích upíjejte.
Ať vám levandule pomáhá zbavit se nepohody a přínáší vám klidné spaní.
Radka Çelik
s...