Makronky vypadají jako malé, barevné piškoty. Toto cukroví je však skutečným cukrářským uměním, kterým se v poslední době může chlubit čím dál více pečících. Naučte se tuto sladkost připravit také a ohromte tak na oslavě narozenin, na svatbě nebo jen tak na přátelské návštěvě.
Postup při pečení makronek
1) Nejdříve si připravte ingredience
Hlavní surovinou je mandlová mouka. Tu můžete koupit ve zdravé výživě, přes internet nebo ve specializovaných prodejnách s potravinami. Případně si stačí najemno umlít mandle. Další důležitou surovinou jsou vaječné bílky. Na vymíchání tuhého sněhu si dejte opravdu záležet. Sníh si můžete umíchat a nechat přes noc odpočinout v lednici. Bude se vám s ním lépe pracovat.
2) Vyberte si vhodný recept
Vyzkoušet můžete ořechové makronky, do kterých dáte polovinu mletých mandlí a polovinu mletých vlašských ořechů. Pokud chcete vynechat barvivo, můžete použít kakao a udělat kakaové makronky.
3) Vyberte si krém
Makronky krémem krásně zvláční a budou ještě chutnější. Můžete si vybrat obyčejný máslový krém, do kterého zamícháte například vanilkový cukr, mleté pistácie nebo kávu. Výborné jsou také ovocné krémy, s džemem nebo čokoládou. Postup je vždy stejný – smícháte dva žloutky, změklé máslo, cukr a doplníte vámi zvolenou surovinu.
4) Rozhodně vyzkoušejte
Makronky s limetkovým krémem
Potřebujete:
na makronky:
115 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
150 g moučkového cukru
3 bílky
50 g krupicového cukru
potravinářské barvivo
na náplň:
125 g másla
4 vymačkané limetky
2 vejce
mascarpone nebo sýr Philadelphia
Postup:
Nejdříve si připravte limetkový krém. Rozpusťte cukr s limetkovou šťávou ve vodní lázni, přidejte máslo, kůru z limetky a míchejte do úplného rozpuštění. Vidličkou přidejte rozšlehaná vejce a za stálého míchání alespoň 15 minut povařte. Hotový krém přeceďte přes síto a dejte vychladit.
Na řadu přichází makronky. Smíchejte mandlovou mouku s moučkovým cukrem a směs prosejte do předem připravené mísy. V další míse začněte pomalu šlehat sníh, maximálně na druhý rychlostní stupeň, aby se do něho dostalo co nejméně vzduchu. Postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý, měl by udělat lehkou špičku, která bude pomalu padat dolů. V této chvíli přestaňte šlehat a postupně do sněhové hmoty přisypávejte prosátou směs mandlové mouky s cukrem a velmi opatrně míchejte do úplného zapracování mouky do sněhu.
Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Nechte zasychat při pokojové teplotě, a to minimálně 30 minut. Dejte do trouby předem vyhřáté na 150 °C a pečte zhruba 15 minut. Makronky poté nechte pomalu chladnout při pokojové teplotě. Smíchejte sýr se třemi lžícemi limetkového krému a směsí slepujte makronky dohromady.
Extra tip: Pokud chcete vytvořit barevné makronky, přidejte do sněhu potravinářské barvivo.
Už jste makronky někdy zkoušeli? A povedly se vám?
Michaela Michalíková