Produkt, který je dnes běžně k dostání, byl před nedávnem známý pouze určitému okruhu lidí. Od ostatních podobných nápojů ho odlišuje typická zelená barva a neobyčejně pozitivní účinky na lidský organismus. Obsahuje totiž řadu antioxidantů a aminokyselin, organismus zbavuje toxinů, zvyšuje energii a výrazně povzbuzuje metabolismus, čímž usnadňuje dosažení vysněné hmotnosti. Jeho jméno zní Matcha Tea. Jeden šálek má stejnou nutriční hodnotu jako deset šálků „normáního“ zeleného čaje.
V čem pomáhá?
Nazývat ho malým zázrakem rozhodně není přehnané. Tento čaj dokáže náš metabolismus urychlit natolik, že spalujeme kalorie až 4x rychleji. Navíc nebudeme mít problémy s krevním tlakem, což bývá jeden z nepříjemných vedlejších účinků prášků na hubnutí. A jako bonus nám pomůže s trávením, které při dietě trpí: v tomto nápoji je totiž vláknina. Dopřát si ho mohou i diabetici, v Matcha Tea není obsažen cukr. Zato je bohatý na mimořádně silnou skupinu antioxidantů, zvaných katechiny, které mají preventivní a zmírňující schopnosti v případě rakoviny a jiných civilizačních onemocnění. Aminokyselina L-Theanin uklidní naši nervovou soustavu. Vysoký obsah chlorofylu v Matcha Tea má hned dva skvělé účinky. Zaprvé snižuje obsah škodlivin v těle a zadruhé: zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá ničit viry a bakterie. Vysokého množství chlorofylu v Matcha Tea je dosaženo speciálním způsobem pěstování.
Náročné pěstování i výroba
Rostliny se pěstují na zastíněných polích. Zhruba čtyři týdny před sklizní se použije navíc ještě speciální technika, která zamezí až 90 % slunečních paprsků, aby pronikly k rostlinám. Nedostatek světla způsobuje zvýšenou produkci chlorofylu, čímž listy získají typickou zelenou barvu a vysoký obsah aminokyselin. Čaj se sklízí počátkem května, a to zásadně ručně.
V továrně jsou pak listy upraveny do podoby, jakou známe, tedy na jemný prášek. Nejdříve se listy ošetří horkou párou, aby nedošlo k fermentaci, zůstanou tedy čerstvé a uchovají si všechny živiny. Následuje sušení, při němž se váha listů sníží přibližně na 20 % váhy původní. Po sušení přichází na řadu selekce takto upraveného čaje. Odborníci připravují směsi podle přísných norem. Tím se dosahuje odlišných kvalit čaje Matcha. Existuje více než deset různých tříd, které se od sebe odlišují vůní, chutí i barvou. Během tohoto procesu dochází také k odstranění stopek, větviček a dalších nežádoucích příměsí. Rozkrájená čajová dužina se pak mele na speciálních žulových mlýnech na mimořádně jemný prášek.
Dlouhá historie mimořádného nápoje
I když se Matcha Tea dostal na pomyslné výsluní zájmu široké veřejnosti relativně nedávno, jeho pěstování má dlouhou historii. Zhruba před 7000 lety byl objeven v čínské provincii Yunnan. Buddhističtí mniši jej používali jako přírodní léčivo. Zenový mistr Essai přivezl na konci 12. století čaj Matcha do Japonska, kde se stal tajnou medicínou, dostupnou pouze vyvoleným: buddhistickým mnichům a císařskému dvoru.
Později jej začali pít také samurajové, kteří hodlali konvertovat k zen-buddhismu. Skutečnost, že Matcha Tea byl po řadu staletí dostupný pouze určitým vrstvám, svědčí o jeho výjimečnosti. My máme to štěstí, že si ho můžeme dopřát dle libosti. Ne však více než šest šálků za den! Mohou ho pít i děti nebo těhotné ženy, avšak v omezeném množství. Nedoporučuje se u nich více než dva šálky denně. Dochutit si čaj lze přírodním sladidlem. Matcha Tea můžeme využít i v teplé či studené kuchyni. Nápoje, dezerty anebo zmrzliny s přídavkem tohoto druhu zeleného čaje jsou opravdu vynikající!
Máte s tímto výjimečným nápojem zkušenosti? Co na něj říkáte?
Kateřina Magdalena Machová
s...