Víte, co všechno se dá nakládat? Kromě nakládaných hub a zeleniny je výborný i nakládaný hermelín, tvarůžky, tofu a také utopenci. Podívejte se s námi na ty nejlepší recepty a neváhejte – nachystejte si sklenici a naložte si dobrotu, která se skvěle hodí k letním akcím, ale která vám vykouzlí úsměv na tváři i za podzimních chladných dnů.
Nakládaný hermelín
Potřebujete:
3 hermelíny
2 feferonky
2 větší cibule
2 papriky
2 stroužky česneku
sůl, pepř, nové koření
bylinky čerstvé i sušené
slunečnicový nebo olivový olej
Postup:
Přichystejte si čistou, dostatečně velkou sklenici. Hermelíny rozkrojte podélně napůl a každý kousek potřete směsí z koření, česneku a bylinek. Na proužky nakrájejte cibuli, papriky i feferonky. Na dno sklenice dejte hermelín, přidejte plátek cibule, nové koření, bobkový list, papriku, feferonku a opět hermelín. Opakujte do spotřebování všech surovin. Jakmile naplníte celou sklenici, zalijte ji olejem. Nechte uležet alespoň 3 dny v lednici a podávejte.
Nakládané tvarůžky
Potřebujete:
1 balíček olomouckých tvarůžků
2 cibule
1 feferonku
slunečnicový olej
sladkou papriku a špetku chilli
Postup:
Do dobře vymyté sklenice střídejte cibuli, kolečka tvarůžků a kousky feferonky. Nakonec přidejte směs slunečnicového oleje, sladké papriky a chilli. Nechte uležet alespoň týden v lednici a podávejte ideálně k pečivu a pivu.
Ďábelští utopenci
Potřebujete:
6 špekáčků
2 cibule
vodu
2 lžíce octa
4 lžíce cukru
chilli, sůl a pepř
Postup:
Špekáčky a cibuli nakrájejte a dejte do čisté sklenice. Přidejte vodu svařenou s octem, kořením a cukrem. Nálev vychlaďte a nalijte na utopence. Nechte odležet v lednici.
Nakládané tofu
Potřebujete:
2 balení tofu
sáček oliv
2 malé feferonky
2 menší cibule
4 stroužky česneku
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíci dijonské hořčice
bobkový list, nové koření, pepř
sladkou papriku, špetku chilli a provensálské koření
olej
Postup:
Cibuli, česnek, olivy a feferonky nakrájejte na menší kousky. Tofu nakrájejte na větší kousky a potřete hořčicí, posypte kořením a opět vše skládejte do sklenice. Přidejte olej a mírně promíchejte. Dejte do ledničky a nechte uležet alespoň týden.
Jaké dobroty nakládáte vy?
Michaela Michalíková
s...