Zelené potraviny, někdy označované jako superpotraviny, pocházejí z čistě přírodních zdrojů. Pro konzumaci jsou zcela minimálně upravovány a jejich hlavní význam spočívá v rozmanitosti nutričních prvků, které obsahují; například pro náš organismus velmi důležité aminokyseliny, antioxidanty a další užitečné látky.
Výhody zelených potravin oproti syntetickým přípravkům
Účinné složky zelených potravin pracují v přesně definovaných a poměrně složitých vazbách na rozdíl od syntetických přípravků, které jsou souborem izolovaných látek. V zelených potravinách jsou veškeré účinné složky obsaženy v ideálních poměrech a jejich vzájemné působení jejich výsledný efekt ještě znásobuje. Ideální poměr jednotlivých složek zajišťuje pro náš organismus nejen správné vstřebávání, ale rovněž optimální využití.
Dobrou orientaci poskytne kalendář užívání zelených potravin
Zelené potraviny je ideální vybírat podle nápovědy vlastního těla. Je dobré své tělo a zelené potraviny na sebe naladit. Konkrétní druhy zařazovat do jídelníčku v průběhu roku, ale také v průběhu dne. Do svého jídelníčku je může zařadit opravdu každý. Pro každého budou mít konkrétní přínos, ať už v podobě obnovení sil, přílivu nové energie anebo celkové vitality. Při zdravotních obtížích pomůže volba konkrétní zelené potraviny se specifickými účinky.
Působení každé ze zelených potravin na náš organismus je v určitém denním čase a také v určité roční době výlučnější. Pro začátek je vhodné začít s cíleným podáváním konkrétní zelené potraviny v doporučeném časovém rozmezí a s nižšími dávkami. Ty je pak možné postupně zvyšovat. Pokud je váš organismus bez zdravotních obtíží a vy nevíte, kterou zelenou potravinu přesně zvolit, je možné orientovat se podle kalendáře užívání zelených potravin.
Prášek ze zeleného ječmene jsem vyzkoušela ve smoothie
Dlouhou dobu jsem hledala přípravek, který by měl na mé tělo pozitivní vliv hned v několika směrech. Nakonec jsem vzdala pátrání po synteticky vyrobených doplňcích výživy a vitamínech a soustředila se na výběr zelené potraviny. Moje volba padla na mladý zelený ječmen v prášku. Miluji totiž smoothie ve všech podobách. Libuji si nejen v jejich rozličných chutích, ale i v jejich barvách.
Narazila jsem na recept na přípravu smoothie ze zeleného ječmene s banánem, a ten jsem vyzkoušela. Výsledek? Chuť skvělá a účinky ještě lepší. Místo jogurtu s banánem, který jsem ještě do nedávna pravidelně snídala, si připravuji tohle smoothie. Po třech měsících jsem zhubla 3 kg, necítím žádné pálení žáhy, protože zelený ječmen snižuje kyselost vnitřního prostředí organismu, a navíc mám i výrazně lepší pleť, než dříve.
Další příznivé vlivy zelených potravin
Od srpna do října zařadím do svého jídelníčku Organic Maca, zelenou superpotravinu nazývanou též peruánský ženšen, od které očekávám zvýšení odolnosti organismu před nástupem zimních plískanic. Od věci nejsou ani její schopnosti odvrátit stárnutí organismu a hlavně pleti. Zinek a hořčík, prvky v ní obsažené, by měly zabránit lámavosti nehtů a třepení vlasů, na které bohužel trpím. A v neposlední řadě mi snad maca pomůže i s výkyvy hormonální hladiny nejen v období před menstruací.
Otevřete svůj jídelníček zeleným potravinám?
Zuzana Bohdalová
s...