Chcete si dopřát sladký dezert a nepřibrat ani kilogram? Inspirujte se recepty na zdravé, ale opravdu chutné dezerty, které vám dnes představíme. Vyzkoušejte bezlepkový a vegetariánský koláč s kokosovou smetanou a quinoou, pochutnejte si na čokoládových lanýžích nebo si smlsněte na ovocné bublanině s goji.
Quinoa koláč s kokosovou smetanou
Potřebujete:
na korpus:
2 lžíce bio Ghí
200 g vařené quinoy
60 g jablečného pyré
2 malé banány
1 vejce
1 vanilkový lusk
160 g rýžové polohrubé mouky
2 lžičky bio kypřicího prášku
na náplň:
300 ml kokosové smetany
100 g přírodního Šmakouna
borůvky a jahody
Postup:
Uvařenou quinou rozmixujte společně s banánem a jablečným pyré. Přidejte vejce, Ghí, vanilku a těsto vyšlehejte. Nakonec metlou ručně vmíchejte rýžovou mouku a kypřicí prášek. Připravené těsto vložte do formy a těsto do ní rovnoměrně rozetřete. Připravte si náplň na koláč. Rozmixujte Šmakouna společně s kokosovou smetanou a vzniklý krém rozetřete na korpus. Na povrch dortu rozložte ovoce a připravený koláč vložte do rozehřáté trouby. Pečte na 200 °C necelých 30 minut.
Čokoládoví lanýži
Potřebujete:
1 balení Šmakoun přírodní
půl balení Šmakoun kakaooříškový krém
80 ml mléka
3 lžíce holandského kakaa
20 g nasekaných vlašských ořechů
2 lžičky medu
špetku skořice
Postup:
Šmakouna rozmačkejte a přidejte všechny zbylé ingredience. Musí vzniknout poddajné těsto, ze kterého vytvoříte kuličky, které následně obalíte v holandském kakau. Vytvořené kuličky dejte na hodinu až dvě do mrazáku a můžete podávat.
Ovocná bublanina s goji
Potřebujete:
5 vajec
400 g jogurtu řeckého typu
200 g Šmakoun švestka se skořicí
60 g cukru
250 g polohrubé mouky
1 bio kypřicí prášek
chia semínka a skořici
Postup:
Nejdříve vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Poté přimíchejte jogurt a nastrouhaný Šmakoun. Nakonec přidejte prosátou mouku s bio kypřicím práškem. Do těsta přidejte i sušené goji. Pečte na 170 °C, stačí zhruba 15 minut.
Zdroj – www.smakoun.eu
Který z těchto dietních dezertů podle vás stojí za „hřích“?
Michaela Michalíková
s...