KZ_logo1

Nejchutnější pokrmy z lilku

10.6.2016

Lilek neboli baklažán je dnes už poměrně rozšířená zelenina. V minulosti však tomu tak nebylo a staří Řekové dokonce věřili, že častou konzumací lilku může člověk přijít o rozum. Toho se však rozhodně bát nemusíte a směle vyzkoušejte chutné a opravdu originální recepty z této zdravé zeleniny.

Lilková polévka

Potřebujete:

1 větší lilek

150 ml smetany na vaření

150 ml zakysané smetany

200 ml oleje

sůl, pepř a sladkou papriku

Postup:

Nejdříve lilek rozkrojte podélně a poté jej nakrájejte na menší kostičky. Kostičky lilku vložte do hrnce a zalijte vodou. Osolte a vařte zhruba 10 minut. Poté lilek sceďte a vložte do litru čisté vody. Přidejte sladkou papriku, špetku pepře a vařte dalších 6 až 7 minut. Poté přilijte smetanu na vaření. Podávejte s pečivem a lžící zakysané smetany.

Zapečený lilek

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

2 lilky

600 g pasírovaných rajčat

200 g mozzarelly

50 g strouhaného parmazánu

2 stroužky česneku

olivový olej

sůl a pepř

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka a osolte. Nechte vypotit a poté kolečka mírně zaprašte hladkou moukou a opečte na pánvi na olivovém oleji. Pasírovaná rajčata si prohřejte, přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Poté do pekáčku nebo zapékací mísy vkládejte lilek, nakrájenou mozzarellu, prohřátou rajčatovou směs a opakujte, dokud vám nedojdou suroviny. Posypte strouhaným parmezánem a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Podávejte s čerstvým pečivem.

Lilkové karbanátky

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

2 lilky

300 g mletého masa

2 stroužky česneku

200 g sýru Feta

sůl, pepř a bylinky

Postup:

Lilek nakrájejte na plátky a opět nechte vypotit. Poté ho otřete a nechte v troubě mírně opéct, zhruba 10 až 15 minut. Pečený lilek pak smíchejte s mletým masem, kořením, česnekem i sýrem. Vytvarujte malé karbanátky a smažte na oleji. Podávejte s vařenými brambory.

Lilková pomazánka

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:
1 větší lilek

1 stroužek česneku

1 svazek petrželky

olivový olej

sůl, pepř, sladkou papriku

Postup:

Lilek omyjte, rozkrojte napůl a vnitřek propíchejte vidličkou. Dejte na plech a pečte zhruba 25 minut na 200 °C. Jakmile bude mít lilek měkký střed, vydlabujete dužinu a dejte ji do mixéru spolu s česnekem, olivovým olejem a kořením. Umíchejte hladkou pomazánku a podávejte na čerstvé bagetě.

Který recept z lilku vyzkoušíte nejdříve?

Michaela Michalíková

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…

Dobrá erotická pomůcka umí zlepšovat každý vztah

Máte doma už skutečně tu pravou erotickou pomůcku? Pokud…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář