Lilek neboli baklažán je dnes už poměrně rozšířená zelenina. V minulosti však tomu tak nebylo a staří Řekové dokonce věřili, že častou konzumací lilku může člověk přijít o rozum. Toho se však rozhodně bát nemusíte a směle vyzkoušejte chutné a opravdu originální recepty z této zdravé zeleniny.
Lilková polévka
Potřebujete:
1 větší lilek
150 ml smetany na vaření
150 ml zakysané smetany
200 ml oleje
sůl, pepř a sladkou papriku
Postup:
Nejdříve lilek rozkrojte podélně a poté jej nakrájejte na menší kostičky. Kostičky lilku vložte do hrnce a zalijte vodou. Osolte a vařte zhruba 10 minut. Poté lilek sceďte a vložte do litru čisté vody. Přidejte sladkou papriku, špetku pepře a vařte dalších 6 až 7 minut. Poté přilijte smetanu na vaření. Podávejte s pečivem a lžící zakysané smetany.
Zapečený lilek
Potřebujete:
2 lilky
600 g pasírovaných rajčat
200 g mozzarelly
50 g strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl a pepř
Postup:
Lilek oloupejte, nakrájejte na kolečka a osolte. Nechte vypotit a poté kolečka mírně zaprašte hladkou moukou a opečte na pánvi na olivovém oleji. Pasírovaná rajčata si prohřejte, přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Poté do pekáčku nebo zapékací mísy vkládejte lilek, nakrájenou mozzarellu, prohřátou rajčatovou směs a opakujte, dokud vám nedojdou suroviny. Posypte strouhaným parmezánem a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Podávejte s čerstvým pečivem.
Lilkové karbanátky
Potřebujete:
2 lilky
300 g mletého masa
2 stroužky česneku
200 g sýru Feta
sůl, pepř a bylinky
Postup:
Lilek nakrájejte na plátky a opět nechte vypotit. Poté ho otřete a nechte v troubě mírně opéct, zhruba 10 až 15 minut. Pečený lilek pak smíchejte s mletým masem, kořením, česnekem i sýrem. Vytvarujte malé karbanátky a smažte na oleji. Podávejte s vařenými brambory.
Lilková pomazánka
Potřebujete:
1 větší lilek
1 stroužek česneku
1 svazek petrželky
olivový olej
sůl, pepř, sladkou papriku
Postup:
Lilek omyjte, rozkrojte napůl a vnitřek propíchejte vidličkou. Dejte na plech a pečte zhruba 25 minut na 200 °C. Jakmile bude mít lilek měkký střed, vydlabujete dužinu a dejte ji do mixéru spolu s česnekem, olivovým olejem a kořením. Umíchejte hladkou pomazánku a podávejte na čerstvé bagetě.
Který recept z lilku vyzkoušíte nejdříve?
Michaela Michalíková
s...