Potěšit puberťáka někdy bývá nadlidský úkol. Jestli chystáte narozeninovou oslavu pro skoro dospělou slečnu, s tímto dortem nemůžete udělat chybu. Lesklý povrch se jakoby zrcadlí a stylové vzorce připomínají galaktické hemžení. Budete si sice muset udělat důkladnější výlet do oddělení s cukrářskými potřebami, ale rozhodně to bude stát za to.
Ingredience
Korpus
3 vajíčka
½ hrnku pšeničné mouky
½ hrnku cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
Poleva
1 balíček želé s příchutí – například hroznové
1 hrnek horké vody
1 hrnek studeného mléka
½ hrnku kondenzovaného mléka
1,5 hrnku studené smetany na šlehání
Dekorativní zrcadlová vrstva
1 hrnek vody
1,5 hrnku cukru
2/3 hrnku kondenzovaného mléka
2 lžíce želatiny
2 hrnky nasekané bílé čokolády
Potravinářské barvivo – fialové, modré, růžové a černé
Jedlé třpytky
Postup
Vyšlehejte vejce a postupně přimíchávejte cukr. Přes síto přisypte mouku, přidejte vanilkový extrakt a opatrně míchejte, dokud se vám nevytvoří nadýchané těsto. Formu na dort vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem, nalijte do ní těsto a pečte při teplotě 185° Celsia přibližně 30 – 35 minut. Než dort vychladne, připravte si polevu.
V misce nejprve smíchejte horkou vodu a želé. Přidejte mléko a kondenzované mléko a míchejte, dokud směs nevychladne. Nakonec nalijte do směsi smetanu a vše zhruba pět minut mixujte. Můžete přidat pár kapek fialového potravinářského barviva.
Dort v polovině rozkrojte a spodní polovinu vložte do rozevírací dortové formy, která je o kousek větší v průměru než forma, ve které jste dort pekli. Nalijte dovnitř polovinu polevy tak, aby byl korpus úplně skrytý, a vložte formu zhruba na 4 minuty do mrazáku. Poté navrch položte druhou polovinu dortu a zalijte zbylou polevou. Nechte v mrazáku na hodinu a půl, aby vše pořádně ztuhlo.
Zrcadlového efektu dosáhnete pomocí poslední vrstvy dekorativní polevy. Želatinu rozpusťte v trošce vody, pořádně zamíchejte a nechte odstát. V hrnci smíchejte cukr, vodu a kondenzované mléko a za občasného míchání ohřejte. Poté přidejte želatinu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Nakonec do hrnce nasypte kousky čokolády a nechte je také rozpustit.
Jelikož budete na dortu tvořit galaxii, rozdělte si polevu do pěti různých misek (2 z nich by měly být menší). Jednu malou porci nechte bílou a do druhé kápněte černé barvivo. Zbylé tři mističky obarvěte fialově, modře a růžově. Nakonec do všech přimíchejte trošku jedlých třpytek a míchejte, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu.
V ten moment vytáhněte dort z mrazáku a opatrně vyndejte z formy. Dort budete polévat, takže ho vložte například na plech nebo do pekáčku, který přebytečnou polevu zachytí; v ideálním případě ho postavte na nějaké vyvýšené místo, třeba obrácenou misku nebo hrnec. Do velké misky lijte po částech všechny barevné verze polevy, ale nemíchejte je.
V posledním kroku už jen celý dort polijete krásnou barevnou polevou a poté, co necháte dort v mrazáku zhruba na dvacet minut, si můžete užívat dezert, který lahodí chuťovým pohárkům, stejně jako oku. Každá narozeninová oslava získá s takovým dortem jistě zcela nový rozměr a vy budete za profesionála!
A abychom nezapomněli ani na kluky a pány všech věkových kategorií, zavítáme v příštím dílu do světa Star Wars a ukážeme si, jak zabodovat u každého fanouška této legendární filmové ságy.
Iveta Karousová
s...