Laskonky patří k nejvyhledávanějším zákuskům. Nejčastější jsou kokosové nebo ořechové. Oblíbený krém je karamelový, ořechový, ale i kávový. Péct laskonky je výzva, přesto se nemusíte bát, že byste to nezvládli. Stačí dodržet správný postup a poté zvolit vhodnou náplň. Inspirujte se a tento výborný zákusek doma vyzkoušejte.
Základní recept na laskonky
Potřebujete:
4 bílky
220 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
6 lžic mletých ořechů nebo strouhaného kokosu
Postup
Nejdříve si vyšlehejte bílky s krystalovým a vanilkovým cukrem. Bílky šlehejte ve vodní lázni do tuhé pěny. Vmíchejte mleté ořechy nebo strouhaný kokos. Směsí naplňte zdobicí sáček a na vymazaný plech nastříkejte oválky. Upečte je v troubě předehřáté na nižší teplotu, stačí zhruba 100 °C. Laskonky pečte 40 minut a dejte pozor, aby se vám nepřipékaly. Než laskonky sundáte z plechu, nechte je vychladnout.
Odlehčený krém
Potřebujete:
100 g másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek
10 g mletých oříšků nebo kokosu
2 bílky
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
Krém si ušlehejte z másla, cukru a žloutku. Tuto směs smíchejte s oříšky nebo kokosem. Poté si vymíchejte z bílků sníh, přidejte oba cukry. Nakonec smíchejte máslovou pěnu s tuhým sněhem. Vzniklým krémem plňte laskonky.
Kávový krém
Potřebujete:
2 lžíce mleté kávy
200 g másla
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
2 lžíce rumu
100 g krystalového cukru
Postup:
Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustší pudink. Mletou kávu zalijte trochou vroucí vody a nechte chvíli odstát. Pudink vyšlehejte s máslem, přidejte kávu a rum. Krém nechte chvíli ztuhnout v lednici a poté plňte laskonky.
Ořechový krém
Potřebujete:
100 g mletého cukru
100 g másla
1 žloutek
4 lžíce mletých ořechů
Postup:
Máslo nechte změknout a utřete ho s cukrem, žloutkem a ořechy. Můžete přidat kapku rumu. Výsledným krémem spojujte laskonky.
Vyzkoušíte domácí laskonky? Který krém máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...