Jarní pečínky jsou rychlým, ale opravdu vynikajícím pokrmem. Skvěle si pochutnáte na kombinaci masa, bylinek a zeleniny. Pečené kuře, králík nebo jehněčí patří k jaru odjakživa. Inspirujte se špenátovou nádivkou, která je nejen plná vitamínů, ale dodá kuřecímu masu tu správnou chuť. Vyzkoušet můžete i jehněčí koleno na víně nebo králíka na bylinkách.
Jarní kuřátko se špenátovou nádivkou
Potřebujete:
1 kuře nebo menší jarní kuřátko
2 snítky tymiánu
1 citron
dvě lžíce másla
na nádivku:
50 g špenátu
1 starý rohlík
50 ml mléka
20 ml smetany
vejce
sůl a pepř
uvařené brambory, opečené na olivovém oleji
Postup
Nejdříve si troubu předehřejte na 200 °C. Rohlíky natrhejte na drobné kousky. Ohřejte mléko se smetanou a rohlíky zalijte. Poté vložte špenát do mísy, zalijte vroucí vodou a ihned slijte. Nechte jej okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte na drobné kousky. K namočenému rohlíku pak přidejte žloutek a špenát. Z bílku ušlehejte sníh se špetkou soli. Promíchejte rohlík se špenátem a vmíchejte sníh.
Kuře naplňte touto nádivkou a poté jej osolte, opepřete a vložte na pekáček. Nohy svažte provázkem a krk zašijte jehlou, aby nádivka zůstala uvnitř kuřete. Na pekáči ke kuřeti přidejte plátky citronu, snítky tymiánu a také kousek másla. Poté vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Během pečení podlévejte výpekem. Podávejte s opečenými bramborami.
Jehněčí koleno na víně
Potřebujete:
2 jehněčí kolena
kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer a cibuli)
2 stroužky česneku
2 lžíce povidel
2 lžíce másla
300 ml červeného vína
Postup:
Do vyššího pekáče nebo hrnce, který pak můžete vložit do trouby, nalijte olej. Nechte ho rozpálit. Zprudka na něm osmahněte jehněčí kolínka (postupně ze všech stran) a poté kolena osolte, opepřete a nechte stranou. Ve výpeku z masa osmahněte pokrájenou zeleninu, pak přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne. Nakonec vmíchejte nasekaný česnek a bylinky.
K zelenině přidejte povidla, nechte roztát, zamíchejte, podlijte vínem. Jehněčí maso vraťte zpátky, zakryjte poklicí nebo alobalem. Do trouby předehřáté na 185 °C dejte péct zhruba na dvě hodiny. Poté jehněčí odložte bokem a výpek propasírujte, přelijte do pánve, přidejte 2 lžíce másla, podle chuti dokořeňte solí nebo pepřem a zredukujte (omáčka musí být hustá). Kolena podávejte například s bramborovou kaší.
Králík na bylinkách
Potřebujete:
1 celého králíka
2 pokrájené cibule
2 paličky česneku
2 bobkové listy
2 snítky rozmarýnu
Postup:
Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Můžete ho i prošpikovat slaninou, maso bude díky tomu šťavnatější. Pekáč vyložte pokrájenou cibulí a stroužky česneku. Navrch rozložte porce králíka. Přidejte bobkový list, nové koření a snítky rozmarýnu. Poklaďte několika plátky másla, podlijte vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba hodinu. Posledních 30 minut pečte již odkryté, aby byl králík upečený dozlatova.
Zdroj – www.rohlik.cz
Kterou z těchto pečínek si připravíte třeba na nedělní oběd?
Michaela Michalíková
s...