KZ_logo1

Nejlepší jídla světa – ochutnejte Afriku

20.3.2016

Africká kuchyně je výrazně ovlivněna okolními národy, ale přesto si zachovává i své typické znaky. Používá velké množství zeleniny, sladkých brambor a při zvláštních příležitostech i maso. Africká kuchyně patří bezesporu mezi ty nejexotičtější. Vyzkoušejte kořeněný pokrm Gumbo, africké sosaty nebo marockou hariru.

Gumbo

Potřebujete:

500 g ibišku (okry)

500 g oloupaných rajčat

200 g šunky

150 g cibule

150 g celeru

1 papriku

1 chilli papričku

lžíci olivového oleje

lžíci protlaku

pepř, sůl, ocet, šťávu z citronu

Postup:

Omyjte všechnu zeleninu, odkrojte konce plodů a z okru odstraňte semena. Namočte na 20 minut do vody okyselené octem nebo citronem. Na oleji orestujte šunku, cibuli nakrájenou nadrobno a celer. Přidejte papriku pokrájenou na kousky a poté i rajčatový protlak, rajčata, vodu, okru a veškeré koření. Poduste doměkka a podávejte s rýží nebo podušeným kuřecím masem.

Africké sosaty

Potřebujete:

Sosaty

Foto: pinterest.com

600 g skopového masa

80 g slaniny

půl litru mléka

tři čtvrtě litru octa

4 kuličky pepře a sůl

tymián, majoránku, koriandr

Postup:

Skopové maso odblaňte, zbavte tuku a nakrájejte na plátky. Dejte do misky, přidejte koření, zalijte mlékem a octem. Maso nechte v chladu odležet alespoň 3 hodiny. Poté plátky masa vyjměte a napichujte na grilovací jehlu. Střídejte plátky masa a plátky slaniny a grilujte. Podávejte s chlebem.

Marocká harira

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

300 g jehněčího masa

200 g sterilovaných rajčat

1 velkou cibuli

130 g cizrny

100 g čočky

2 lžíce másla

estragon, petržel, kurkumu, skořici

100 g polévkových nudlí

Postup:

Cizrnu propláchněte a nechte přes noc ve vodě. Oloupejte si cibuli a jehněčí kýtu očistěte a nakrájejte na malé kostky. V hrnci rozehřejte máslo, orestujte kostky masa s kurkumou, skořicí, cibulí, estragonem a petrželkou. Přidejte rajčata a duste. Přidejte čočku, cizrnu a zalijte půl litrem vody. Osolte a opepřete a přiveďte k varu. Vařte alespoň hodinu. Poté přidejte polévkové nudle a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené plátkem citronu.

Už jste někdy ochutnali nějaký africký pokrm?

Michaela Michalíková

Jak bojovat se suchou a dehydrovanou pokožkou rukou?

Ruce jsou naší vizitkou. Každý den jim dáváme pěkně…

Tvorba loga může být důležitý start i pro váš byznys

Logo je nedílnou součástí corporate identity. Není značky bez…

Vystupte z davu s českými mikinami Utopy

Kdo chce nosit originální oblečení, ten nesmí nakupovat ve…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář