Když se řekne americké jídlo, napadne vás obrovský hamburger a spousta hranolek? I tento pokrm v Americe najdete, ale tentokrát se s námi podívejte na zcela jiné pochoutky. Vyzkoušejte vepřová žebra s domácí barbeque omáčkou, tradiční bufallo křidýlka nebo americkou zelňačku.
Bufallo křidýlka
Potřebujete:
2 kg kuřecích křidýlek
4 lžíce tabasca
4 lžíce másla
1 lžíci bílého vinného octa
sůl a pepř
olej
Postup:
Nejdříve kuřecí křídla opláchněte a nechte okapat. Poté je v kloubu přelomte na dva kusy, opepřete a osolte. Poté orestujte na oleji nebo ve „friťáku“. Máslo rozehřejte v pánvi, přidejte tabasco a vinný ocet. Promíchejte a přidejte osmažená křidélka. Servírujte s pečivem, zeleninou a pikantními omáčkami nebo dipy.
Vepřová žebírka s barbeque
Potřebujete:
1 až 2 kg vepřových žeber
bobkový list, nové koření, pepř, jalovec a sůl
na potírání žeber:
1 mističku másla
2 lžičky tabasca
lžíci vinného octa
na barbeque:
100 g slaniny
70 g rajského protlaku
1 menší cibuli
1 chilli papričku
šťávu z pomeranče
třtinový cukr, worchestr a skořici
Postup:
Nejdříve žebra uvařte v osolené vodě s divokým kořením. Vařte do poloměkka a poté nechte okapat. Následně žebra grilujte ze všech stran a během grilování potírejte připravenou omáčkou ze všech výše uvedených surovin. Žebra můžete do této marinády také naložit a poté péct v troubě.
Barbeque omáčku si připravíte tak, že slaninu a cibuli nakrájíte najemno. Opečte v pánvi a přidejte protlak. Poté přidejte cukr, worchester i skořici. Na závěr přidejte chilli papričku a omáčku podávejte k žebrům.
Americká zelňačka
Potřebujete:
400 g bílého zelí
250 g mletého masa
1 litr vývaru
2 lžíce rozinek
lžičku cukru
1 citron
olej
sůl a pepř
Postup:
Mleté maso osmažte na oleji, osolte a opepřete. Poté zalijte vývarem. Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno a s rozinkami a cukrem přidejte do polévky. Vše uvařte doměkka a na závěr přidejte šťávu z jednoho citronu. Podávejte s opečenými kousky pečiva.
Kterou z těchto amerických specialit ochutnáte nejdříve?
Michaela Michalíková
s...