Mezi nejoceňovanější kuchyně patří právě kuchyně francouzská. Z této země pochází i slavná michelinská hvězda, která je oceněním nejlepších restaurací. K základním potravinám v této zemi patří víno a sýry, ale také mořské plody, kvalitní maso, zelenina plná slunce a také výborné pečivo. Inspirujte se francouzskou cibulačkou, hovězím po burgundsku nebo salátem Nicoise.
Salát Nicoise
Potřebujete:
4 vejce
200 g fazolových lusků
3 rajčata
400 g tuňáka ve vlastní šťávě
60 g černých oliv bez pecek
400 g malých brambor
hrst čerstvé petrželky
2 lžíce olivového oleje
lžíci citrónové šťávy
čerstvou bagetu
Postup:
Nejdříve si uvařte vejce natvrdo. Po vychladnutí je oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny. V horké vodě pak uvařte zelené fazolové lusky doměkka. V jiném hrnci pak uvařte brambory a také rozkrájejte na čtvrtky. V misce promíchejte rozkrájená rajčata, vejce, tuňáka, olivy, brambory i petrželku. Na závěr přidejte fazolky a zalijte olivovým olejem a citrónovou šťávou.
Francouzská cibulačka
Potřebujete:
1 kg cibule
50 g másla
50 g strouhaného sýra
1 litr zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
tymián, kmín, muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup
Cibule oloupejte, pokrájejte nadrobno a poduste na rozehřátém másle. Poté zaprašte trochou hladké mouky a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bílé víno a koření uvedené výše. Vařte 30 minut a podávejte s opečenými topinkami, které potřete česnekem a posypete strouhaným sýrem. Topinku pak vložte do misky s polévkou.
Burgundské hovězí
Potřebujete:
500 g hovězího (plec nebo roštěnec)
200 g slaniny
2 mrkve
250 ml červeného vína
pepř, tymián, rozmarýn, sůl
2 lžíce koňaku, másla a oleje
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na kostky, zalijete marinádou z vína, koňaku, oleje, rozmarýnu, pepře, tymiánu a mrkve nakrájené na kostičky. Marinujte alespoň dvě hodiny a poté marinádu slijte. Na zbytku oleje a másla orestujte slaninu, přihoďte kostky masa a osolte. Zalijte marinádou a duste doměkka. Podávejte s těstovinami, rýží nebo pečivem.
Jak se vám líbí francouzská kuchyně? Vyzkoušíte některý z těchto receptů?
Michaela Michalíková
s...