KZ_logo1

Nejlepší jídla světa – ochutnejte Francii

9.5.2016

Mezi nejoceňovanější kuchyně patří právě kuchyně francouzská. Z této země pochází i slavná michelinská hvězda, která je oceněním nejlepších restaurací. K základním potravinám v této zemi patří víno a sýry, ale také mořské plody, kvalitní maso, zelenina plná slunce a také výborné pečivo. Inspirujte se francouzskou cibulačkou, hovězím po burgundsku nebo salátem Nicoise.

Salát Nicoise

Potřebujete:

4 vejce

200 g fazolových lusků

3 rajčata

400 g tuňáka ve vlastní šťávě

60 g černých oliv bez pecek

400 g malých brambor

hrst čerstvé petrželky

2 lžíce olivového oleje

lžíci citrónové šťávy

čerstvou bagetu

Postup:

Nejdříve si uvařte vejce natvrdo. Po vychladnutí je oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny. V horké vodě pak uvařte zelené fazolové lusky doměkka. V jiném hrnci pak uvařte brambory a také rozkrájejte na čtvrtky. V misce promíchejte rozkrájená rajčata, vejce, tuňáka, olivy, brambory i petrželku. Na závěr přidejte fazolky a zalijte olivovým olejem a citrónovou šťávou.

Francouzská cibulačka

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Potřebujete:

1 kg cibule

50 g másla

50 g strouhaného sýra

1 litr zeleninového vývaru

200 ml bílého vína

tymián, kmín, muškátový oříšek

sůl a pepř

Postup

Cibule oloupejte, pokrájejte nadrobno a poduste na rozehřátém másle. Poté zaprašte trochou hladké mouky a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bílé víno a koření uvedené výše. Vařte 30 minut a podávejte s opečenými topinkami, které potřete česnekem a posypete strouhaným sýrem. Topinku pak vložte do misky s polévkou.

Burgundské hovězí

Potřebujete:

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

500 g hovězího (plec nebo roštěnec)

200 g slaniny

2 mrkve

250 ml červeného vína

pepř, tymián, rozmarýn, sůl

2 lžíce koňaku, másla a oleje

Postup:

Hovězí maso nakrájejte na kostky, zalijete marinádou z vína, koňaku, oleje, rozmarýnu, pepře, tymiánu a mrkve nakrájené na kostičky. Marinujte alespoň dvě hodiny a poté marinádu slijte. Na zbytku oleje a másla orestujte slaninu, přihoďte kostky masa a osolte. Zalijte marinádou a duste doměkka. Podávejte s těstovinami, rýží nebo pečivem.

Jak se vám líbí francouzská kuchyně? Vyzkoušíte některý z těchto receptů?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář