Pro ruskou kuchyni je typické využití základních zemědělských surovin. V mnohých případech se ruské jídlo skládá hlavně z brambor, mouky, cibule a popřípadě i masa. K nejoblíbenějším jídlům patří plněné taštičky pelmeně, slané lívanečky bliny nebo také tradiční ruské pirohy.
Bliny
Potřebujete:
500 g hladké mouky
70 g másla
20 g droždí
2 vejce
10 dcl mléka
lžíci cukru
tuk na smažení
sůl
na přílohu:
kaviár
uzeného lososa
zakysanou smetanu
Postup:
Vytvořte si kvásek z droždí, teplého mléka a cukru. Nechte kynout a přidejte hladkou mouku. Poté přidejte sůl, dva žloutky, polovinu másla a opět nechte vykynout. Do těsta následně vmíchejte tuhý sníh z bílků a poté na pánvi smažte lívanečky. Každý potřete máslem a ozdobte kaviárem, plátky uzeného lososa a lžící zakysané smetany.
Pelmeně
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
80 g másla
2 dcl zakysané smetany
1 žloutek
citrónovou šťávu
papriku, pepř a sůl
na náplň:
400 g vepřového masa
1 cibuli
2 stroužky česneku
pepř a sůl
Postup:
Mouku smíchejte se žloutkem, přidejte vodu a vypracujte řidší těsto. Nechte ho hodinu odležet a poté z něj vyválejte tenký plát. Do něj vykrájejte kolečka, dejte na ně masovou náplň a v polovině přeložte. Pelmeně vařte v osolené vodě, na talířích přelijte máslem, citrónovou šťávou a zakysanou smetanou. Masovou náplň si připravíte tak, že smícháte vepřové maso a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáte prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Ruské pirohy s kuřecím masem
Potřebujete:
400 g hladké mouky
300 g másla
1 vejce
2 dcl vody
lžičku citrónové šťávy
na náplň:
maso z menšího kuřete
1 mrkev
4 vejce uvařená natvrdo
150 g rýže
70 g másla
pepř a sůl
Postup:
Hladkou mouku smíchejte s máslem, přidejte citrónovou šťávu, vodu a zpracujte ve středně tuhé těsto. Nechte hodinu odpočinout a poté vyválejte na plát. Ten rozdělte na několik menších čtverců a na každý rozložte náplň. (Náplň vytvoříte smícháním kuřecího masa, uvařené rýže, uvařené mrkve a nadrobno nakrájených vajíček. Okořeňte a společně poduste.) Poté přehněte protější rohy čtverce z těsta a vytvořte piroh. Pirohy rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova.
Zkoušeli jste už někdy nějaký ruský pokrm? A jak vám chutnalo?
Michaela Michalíková
s...