Mezi oblíbené národní kuchyně patří i ta španělská – pestrá, ale přitom jednoduchá. Můžete tu ochutnat nejen skvěle připravené různé druhy masa, ryb a zeleniny, ale také studenou polévku gazpacho nebo pikantní tortilly. Inspirujte se zajímavými recepty a přeneste vůni dálek i do svého domova.
Baklažány plněné kuřecím masem
Potřebujete:
2 baklažány
čtvrt pečeného kuřete
1 rajče
1 cibuli
30 g másla
petrželku, sůl a pepř
Postup:
Baklažány omyjte, rozkrojte na půlky a povařte 10 minut v osolené vodě. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji najemno. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte ji na másle. Přidejte nadrobno nakrájené rajče, kuřecí maso a dužinu baklažánů. Vše osolte, opepřete a poduste. Baklažány naplňte směsí a upečte v rozehřáté troubě. Hotové posypte čerstvou petrželkou.
Gazpacho
Potřebujete:
250 g rajčat
250 g salátových okurek
100 g rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
1 cibuli
3 papriky
1 dcl olivového oleje
půl litru masového vývaru nebo vody
opečené kostky chleba
pepř, sůl a chilli
Postup:
Všechnu zeleninu pokrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujte. Přidejte rajčatový protlak, olivový olej a opět rozmixujte. Přisypte sůl, pepř a chilli a nechte vychladnout v ledničce. Při servírování ozdobte kousky opečeného chleba. Tato polévka vydrží v ledničce skoro týden.
Kuřecí enchiladas
Potřebujete:
300 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa
250 g strouhaného tvrdého sýra
2 lžíce jalapeno papriček
8 tortill
zakysanou smetanu
koriandr
Postup:
Na pánvi opečte tortilly a na ně poté rozložte kuřecí maso, část strouhaného sýra a rozmačkané jalapeno papričky. Poté tortilly zamotejte, poskládejte vedle sebe do pekáčku a přelijte omáčkou. Zasypte zbylým sýrem a pečte 10 minut ve vyhřáté troubě. Podávejte s nasekaným koriandrem a zakysanou smetanou.
Omáčku připravíte tak, že si na lžíci olivového oleje opečete nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek a chilli. Poté přidáte 2 plechovky nakládaných rajčat, zalijete 120 ml horké vody, osolíte, opepříte a povaříte alespoň 15 minut. Nakonec do omáčky přidejte lžičku limetkové šťávy.
Jste milovníky středomořské kuchyně? A vyzkoušíte tyto španělské speciality?
Michaela Michalíková