Chcete si dopřát sladký dezert, po kterém se jen zapráší? Inspirujte se a připravte si doma tvarohové koblížky, jak je neznáte, originální a netypické donuty se zeleným čajem nebo extra chutné vdolky s povidly a krémem. Budete příjemně překvapeni a váš sladký hřích bude stát za to!
Tvarohové koblížky
Potřebujete:
250 g polotučného tvarohu
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce rumu
Postup:
Vejce rozmíchejte s tvarohem, přidejte rum a prosátou mouku s práškem do pečiva. Vypracujte hladké těsto. Dvěma lžícemi vykrajujte z těsta tvar malých koblížků a smažte je postupně na vrstvě rozpáleného sádla dozlatova. Horké koblížky obalujte ve skořicovém cukru a ihned podávejte.
https://recepty.rohlik.cz/943-tvarohove-koblizky
Donuty se zeleným čajem
Potřebujete
100 g mouky
100 ml mléka
1 vejce
2 lžíce Matcha čaje
2 lžíce másla
lžíci medu
půl čajové lžičky prášku do pečiva
na polevu:
1 čokoládu na vaření
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na koblihy vymažte olejem. Do velké mísy dejte tyto ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a Matcha čaj. Do druhé mísy dejte rozšlehané vejce, mléko, rozpuštěné máslo, med a ušlehejte dohromady. Smíchejte sypké a tekuté suroviny. Připraveným těstíčkem ve zdobicím sáčku dělejte koblihy a pečte 8 minut, dokud koblihy nebudou krásně nadýchané. Následně je nechte několik minut chladnout. Vychladlé koblihy namáčejte v rozpuštěné čokoládě.
https://recepty.rohlik.cz/1551-donuty-ze-zeleneho-caje
Vdolky s povidly a krémem
Potřebujete:
na těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
4 lžíce krupicového cukru
30 g droždí
240 ml mléka
2 žloutky
na krém:
1 tvaroh ve vaničce
3 lžíce krupicového cukru
půl balíčku vanilkového cukru
2 lžíce rumu
na zdobení:
švestková povidla nebo džem
Postup:
Do mísy prosejte obě mouky, přidejte čerstvé droždí. Zasypte ho cukrem a zalijte třetinou vlažného mléka. Nechte 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Potom přidejte zbylý cukr, olej a žloutky. Vypracujte hladké těsto. Přesuňte ho na vál a vyválejte do placky. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Vykrojené vdolky nechte odpočívat na teplém místě alespoň půl hodiny.
Mezitím si ušlehejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma lžícemi rumu. Krémem naplňte cukrářský sáček a nechte ztuhnout v lednici. Nakynuté vdolky můžete začít smažit na vyšší vrstvě oleje. Smažte dozlatova z obou stran. Vychladlé vdolky potírejte džemem nebo švestkovými povidly a zdobte tvarohovým krémem.
https://recepty.rohlik.cz/933-vdolky-s-povidly-a-kremem
Máte rádi koblížky, vdolky nebo donuty?
Michaela Michalíková
s...