Oblíbenou podzimní surovinou pro velké množství receptů je dýně. Kromě výborné dýňové polévky z ní můžete připravit sladké dezerty. Dnes se však inspirujte neobvyklým dýňovým salátem, dýňovými placičkami a také originálním, ale velmi chutným dýňovým rizotem.
Salát z pečené dýně
Potřebujete
500 g dýňové dužiny
300 g červené řepy
1 litr vývaru
150 g polenty
150 g sýru feta
150 g čerstvého špenátu nebo rukoly
sůl, pepř, dijonská hořčice, med a balsamico
Postup
Polentu uvařte ve vývaru, ideální je zeleninový vývar. Poté dejte polentu na plech a nechte ztuhnout. Dýni a řepu očistěte, nakrájejte a nechte upéct v troubě do změknutí. Zálivku si připravte smícháním koření, medu, hořčice a balsamica. Přidat můžete také kapku olivového oleje. Dýni s řepou smíchejte, polentu poté opečte na pánvi a servírujte na salátě. Dozdobte kousky sýra nebo pečené zeleniny a zalijte zálivkou.
Dýňové placičky
Potřebujete
1 dýně Hokkaidó
80 g hladké mouky
60 g strouhanky
1 vejce
mletý kmín, česnek a sůl
olej
Postup
Omytou dýni můžete oloupat, ale nemusíte. Nastrouhejte ji nahrubo a přidejte k ní mouku, strouhanku, vejce a koření. Vymíchejte husté těsto. Tvořte placičky a smažte je na oleji z obou stran. Podávejte se zakysanou smetanou nebo jako přílohu k masové směsi.
Krémové rizoto s dýní
Potřebujete
půlka dýně Hokkaidó
1 cibule
300 g rýže Arborio
1 l zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
máslo a parmazán
sůl a pepř
Postup
Dužinu z dýně nakrájejte na kostky, cibuli nakrájejte nadrobno. Na másle osmažte nejdříve cibuli, poté přidejte dýni a opečte. Přidejte rýži, zamíchejte a přilijte víno. Nechte víno odpařit a přidávejte po částech vývar. Opět nechte vyvařit a pokračujte, dokud nebude rýže měkká. Mělo by to trvat zhruba 20 minut. Nakonec vmíchejte lžičku másla, sůl, pepř a dozdobte parmazánem.
Máte rádi dýně? Co z nich připravujete vy?
Michaela Michalíková
s...