Ovesné vločky jsou velice zdravou potravinou, která by v našem jídelníčku neměla chybět, zejména pokud se snažíme o zdravý životní styl. Jsou pro naše tělo velice snadno stravitelné, pomáhají snižovat krevní tlak a dokonce se říká, že působí pozitivně na náš nervový systém. Jejich složení je: 66 % sacharidy, 16 % bílkoviny, 7 % tuku a 12 – 14 % vlákniny. Je to tedy především zdroj kvalitních sacharidů, které naše tělo ocení hlavně ráno, kdy potřebuje nejvíce energie. Recepty, které jsme si pro vás z vloček připravili, můžete klidně vyzkoušet jako snídani, jsou totiž rychlé a zaberou minimum času, který je zvláště po ránu tak cenný.
Muffiny
Ingredience (15 kusů):
85 g rozemletých ovesných vloček
50 g celozrnné mouky
½ prášku do pečiva
1 vejce
1 odtučněný tvaroh
150 ml mléka
1 lžíce medu
kokos
1 čokoláda s vysokým procentem kakaa
Postup:
Smícháme všechny suroviny, čokoládu nalámeme na malé kousky a přidáme do těsta. Košíčky na muffiny vysypeme kokosem a naplníme. Pečeme 25 minut na 180°. Po upečení můžeme ozdobit oblíbenými semínky.
Pizza
Ingredience (3 porce):
2 hrnky rozemletých ovesných vloček
2 bílé jogurty
1 vejce
sůl
náplň podle chuti
Postup:
Smícháme všechny ingredience a vytvoříme těsto. Rozprostřeme ho na plech a ozdobíme čímkoliv, co máme rádi. Místo kečupu můžeme použít rajčatový protlak, který neobsahuje tolik cukru jako kečup, dále mozzarellu a šunku s vysokým podílem masa. Vhodná je i paprika nebo trocha nivy.
Lívance
Ingredience (1 porce):
dvě hrsti ovesných vloček
1 banán
2 vejce
Postup:
Ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak na kvalitní pánvi, kterou vytřeme kapkou oleje, smažíme lívance na mírném ohni zhruba 2 minuty z každé strany. Podáváme s bílým jogurtem, rozmixovaným ovocem, kakao-oříškovým Šmakounem nebo čímkoliv, co máme rádi. Ozdobit můžeme chia a slunečnicovými semínky.
Většina z nás si ovesné vločky spojí s ovesnou kaší ke snídani. Co ale říkáte na tyto recepty? Také vás oslovily svojí jednoduchostí? Právě v ní se skrývá jejich krása! Napište nám.
Karolína Horáková
s...