Sladké dobroty z kynutého těsta zvládne i úplný začátečník. Úspěchem těchto receptů je příprava kvásků, s nimiž si můžete připravit sladké, ale také slané pochoutky. Vyzkoušejte pletence s kakaem, skořicové tyčinky nebo oblíbené a velmi chutné preclíky.
Pletence s kakaem
Potřebujete:
na těsto:
250 g polohrubé mouky
200 ml vlažného mléka
50 g cukru
1 vejce
půl kostky droždí
na náplň:
3 lžíce kakaa
100 g másla
50 g třtinového cukru
lžičku skořice
Postup:
Droždí rozdrobte, přidejte lžíci cukru, polohrubou mouku a vlažné mléko. Vmíchejte vejce a zbytek cukru. Zadělejte na těsto a nechte jej půl hodiny odpočívat. Připravte si náplň z měkkého másla, třtinového cukru, kakaa a skořice. Těsto si rozdělte na dva, klidně i tři díly. Vyválejte z nich obdélník, potřete náplní, smotejte jako roládu a překrojte napůl. Poté prameny rozdělte na tři pruhy a společně zapleťte podle vlastní fantazie. Pečte zhruba 20 minut na 170 °C.
Skořicové tyčinky
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
200 ml mléka
50 g krystalového cukru
100 g Hery
kostku droždí
1 žloutek
mletou skořici
Postup:
V míse smíchejte dvě lžíce mouky, vlažné mléko, cukr a kvasnice. Nechte vzejít kvásek a poté přidejte zbytek mouky, cukru, mléka a přidejte také Heru a žloutek. Vypracujte hladké těsto a tvořte válečky, které zamotáte a posypete skořicí. Pečte 20 minut při 180 °C.
Preclíky
Potřebujete:
300 g polohrubé mouky
300 ml mléka
50 g sádla
2 lžíce cukru
1 žloutek
kostku droždí
sůl, pepř a kmín
Postup:
Do misky dejte droždí, cukr a trochu mléka. Takto připravený kvásek nechte na teplém místě kynout. Poté dejte do mísy mouku, sůl, sádlo, žloutek a zbytek mléka. Přidejte kvásek a vypracujte těsto. Těsto nechte ještě půl hodiny až hodinu kynout. Vyválejte si z něj válečky a ty smotávejte do tvaru preclíku. Posypte hrubozrnnou solí nebo kmínem. Pečte na plechu při 180 °C zhruba 15 minut.
Znáte další neobvyklé dobroty z kynutého těsta?
Michaela Michalíková
s...