Vanilkové rohlíčky, kakaové pracny a linecká kolečka patří mezi klasické vánoční cukroví, které většinou nechybí v žádné domácnosti. Ale co takhle zkusit letos překvapit svou rodinu i přátele něčím novým? Vyzkoušejte s námi netradiční, ale přesto jednoduché vánoční cukroví, které si na vašem svátečním stole zaručené najde místo!
Ledové kaštany
Potřebujete:
3 čokoládové tyčinky Ledové kaštany (červené)
100 g mletých piškotů
100 g mléčné čokopolevy
40 g marcipánu
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaového prášku
2 lžíce rumu
Postup:
Tyčinky Ledové kaštany rozlámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Mezitím si v míse smíchejte mleté piškoty, cukr a kakao. Poté přidejte rozpuštěné kaštany a rum. Vypracujte hladkou hmotu a nechte ji mírně ztuhnout v ledničce.
Z této hmoty pak tvarujte malé kuličky a udělejte do nich malou prohlubeň. Tyto kuličky namočte do čokoládové polevy a do každé prohlubně vmáčkněte kousek marcipánu. Po ztuhnutí můžete opět vložit do papírových košíčků.
Mandlové pusinky
Potřebujete:
100 g bílků (asi 4 vejce)
150 g krystalového cukru
1 lžíci citrónové šťávy
50 g jemně mletých mandlí
Postup:
Nejdříve si vyšlehejte bílky. Poté do nich pomalu přidávejte cukr. Do vyšlehaných bílků s cukrem přidejte citrónovou šťávu a ještě jednou prošlehejte. Jakmile budete mít tuhý sníh, přidejte i mleté mandle. Než mandle pomelete, můžete je lehce opéct na pánvi, pusinky tak získají příjemnou ořechovou chuť.
Lžící nebo zdobicím sáčkem pak na plech dělejte malé hromádky. Pečte na plechu, který si vyložíte pečicím papírem, na 120 °C zhruba 50 minut. Po této době troubu vypněte a pusinky nechte ještě chvíli doschnout. Sundejte z pečicího papíru a uchovávejte v suchu.
Mozartovy koule
Potřebujete:
50 g nugátu
400 g marcipánu
30 g pistácií
30 g karamelových sušenek (Lotus)
200 g mléčné čokoládové polevy
25 ks celých pistácií (na ozdobení)
Postup
Nejdříve si zahřejte nugát a vyválejte z něj 25 malých kuliček. Ty dejte do mrazáku ztuhnout. Mezitím zpracujte polovinu marcipánu a nastrouhané pistácie. Tento pistáciový marcipán pak rozdělte také na 25 kousků. Z každého kousku vytvořte placku a do ní zabalte ztuhlé nugátové kuličky.
Druhou polovinu marcipánu propracujete s nastrouhanými nebo pomletými sušenkami. Opět rozdělte na 25 kousků, ze kterých uděláte placičky. Do těchto placiček pak zabalte kuličky z pistáciového marcipánu s nugátem.
Následně vymodelujte hladké a souměrné koule, které napíchnete na párátko a namočíte do čokoládové polevy. Na závěr dozdobte celými pistáciemi a nechte ztuhnout. Poté můžete aranžovat do papírových košíčků.
Andělské oči
Potřebujete:
150 g moučkového cukru
4 žloutky z vajíček natvrdo
50 g másla
3 lžíce vaječného koňaku (může být i rum)
80 g strouhaného kokosu
tmavou čokoládovou polevu
Postup:
Nastrouhejte si žloutky a k nim přidejte změklé máslo. Promíchejte a přidejte moučkový cukr, koňak nebo rum a kokos. Vše propracujte v tužší těsto. V dlaních si vyválejte kuličky a do každé udělejte opět malý důlek. Kuličky nechte chvíli odpočinout v ledničce.
Poté si rozehřejte čokoládovou polevu a tou naplňte zdobicí sáček. Tmavou čokoládou vyplňte důlky a hotové cukroví uložte do chladu.
Který z těchto receptů vás láká nejvíce? Máte také nějaký netradiční tip?
Michaela Michalíková
s...