Brambory, bílá rýže, těstoviny, knedlík. Asi nejčastější přílohy k pokrmům, které známe, vaříme a objednáváme si v restauraci. Přestaňme se omezovat zaběhlou klasikou a ozvláštněme si jídelníček nezvyklými přílohami, které jsou stejně chutné a navíc zdravé!
V tomto článku si představíme 5 druhů příloh, o kterých možná ani nevíte, že existují! Našemu tělu dodají potřebnou dávku vitaminů, kvalitních sacharidů, bílkovin i antioxidantů. Hubnete? Držíte diety? Preferujete zdravý životní styl? Zkuste příště zvolit jednu z těchto příloh a nebudete litovat.
Tmavá rýže
Rýže je celosvětově nejznámější příloha, zkoušely jste však její tmavou variantu? Obsahuje 4x více železa než rýže bílá, také je bohatým zdrojem antioxidantů (selen), vlákniny a hořčíku. Tmavá rýže je velmi dobře stravitelná a navíc neobsahuje žádný lepek. Pro dietu? Ideální!
Bulgur
Je ještě výživnější než rýže, chutnější než kuskus, připravuje se rychleji než kroupy a má široké využití. Řeč je o bulguru, který je v české kuchyni stále nedoceněný. Bulgur se vyrábí z tvrdých odrůd pšenice. Zrna se namáčí, uvaří a podrtí na menší kousky. Právě proto je jeho příprava velmi snadná – nemusí se vařit! Stačí jej zalít horkou vodou a nechat 20 minut nabobtnat a dojít. Díky obsahu vitaminu A, fosforu, železu, hořčíku a minimu tuku se bulgur stane vaším průvodcem ve světě zdravé stravy.
Pohanka
Pohanka je obilnina se specifickou chutí. Oblíbili si ji hlavně vegetariáni a makrobiotici, své místo si však nachází i u ostatních lidí. Z hlediska nutričních hodnot je pohanka velmi cenným zdrojem aminokyselin, vlákniny, zinku, manganu, vitaminů a dietních bílkovin, které ocení zejména osoby citlivé na lepek. Pohanka je vhodná i při detoxikaci těla, pomůže vám s popraskanými žilkami ve tváři i očích a uleví při hemoroidech. Podávat ji můžete jako přílohu, kaši, zapečenou a dokonce i v polévce. A co víc? Na sladko i na slano!
Quinoa
Quinoa neboli merlík čilský patří mezi superpotraviny, je to taková malá nutriční bomba, vhodná i pro redukční diety. Vzhledem si ji můžete splést s kuskusem nebo amaranthem. Její hlavní předností je přirozená bezlepkovost, vysoký obsah bílkovin (ne lepku), vitaminů, aminokyselin a minerálů. Quinoa má také vysoký obsah vlákniny, díky které je velmi dobře stravitelná. Její příprava je snadná a zakoupit si ji můžete v každé prodejně s bio potravinami.
Batáty
Je to brambora? Není to brambora? Batáty jsou speciální druh tropické rostliny s názvem povijnice batátová. Vzhledem se batáty podobají klasickým bramborám, avšak chutí si je nespletete. Jsou totiž sladké a chutí připomínají pečenou dýni. Společně s rýží a ovesnými vločkami jsou nejlepším zdrojem sacharidů, které se uvolňují postupně. Jsou výjimečné také pro svůj vysoký obsah vitaminů, vlákniny a betakarotenu. Jeden batát vám dodá více než 180% DDD betakarotenu. Před vaší prosluněnou dovolenou tedy doporučujeme zavést batátové menu pro krásně a zdravě opálenou pokožku!
Tereza Obořilová
s...