Umíte si představit Vánoce bez kapra a chcete získat nezapomenutelný gurmánský zážitek? Připravte sobě i svým blízkým speciální vánoční menu! Vyzkoušejte pstruha na bylinkách, mořského vlka na hráškovém pyré nebo specialitu z lososa a sladkých brambor. Tyto nové chutě vás ohromí!
Pstruh pečený na bylinkách s mrkvovými hranolky
Potřebujete:
4 čerstvé nebo kuchané pstruhy
1 šalotku
jarní cibulku
citron
tymián
rozmarýn
bazalku
mořskou sůl
pepř
olivový olej
máslo
trochu suchého bílého vína
Postup:
Ryby nasolte zevnitř i na povrchu, vložte do nich bylinky, pokapejte trochou citronu, pár kapkami olivového oleje a nechte chvíli marinovat. Mrkve očistěte a nakrájejte podélně na hranolky. Do hlubšího pekáče nalijte trochu olivového oleje a přidejte mrkvové hranolky. Přidejte několik stroužků česneku, několik na větší kusy pokrájených šalotek a trochu zeleninu promíchejte, aby se obalila olejem. Nahoru položte pstruhy, na ně maličko másla, podlijte trochou bílého vína. Pekáč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 – 180 °C.
Extra tip: Ideální přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo čerstvé pečivo.
Mořský vlk se šalotkovo-citrónovým máslem a hráškovým pyré
Potřebujete:
1 filet mořského vlka
špetku mořské soli
špetku mletého pepře
řepkový olej na smažení
hrst lístků máty
na omáčku:
lžíci másla
1 malou cibuli
citron
na přílohu (pyré):
stroužek česneku
100 g mraženého hrášku
lžíci másla
kuřecí vývar
sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si uvařte omáčku. Na másle zpěňte šalotku až do jejího zesklovatění. Přidejte kůru a šťávu z citrónu, teplotu stáhněte na minimum a chvíli povařte. Při přípravě hráškového pyré na másle opět zpěňte šalotku, přidejte nožem rozmáčklý česnek, chvilku poduste a přisypte mražený hrášek. Přilijte vývar, osolte, opepřete a 3–4 minutky vařte. Poté sceďte, ovšem zbylou tekutinu si ponechejte pro případ, že by výsledné pyré bylo moc husté. Nakonec rozmixujte do hladka a přidejte nasekanou mátu.
Troubu rozpalte na 190 °C. Rybu osolte, opepřete a na dvě minutky dejte na rozpálenou pánev s řepkovým olejem. Neobracejte. Poté rybu (opečenou stranou nahoru) přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a 6 minut dopékejte v troubě.
Extra tip: Upečenou rybu servírujte na hráškovém pyré a nezapomeňte ji zakápnout i citrónovou omáčkou.
Losos s restovanými batáty
Potřebujete:
1 filet lososa bez kůže
200 g batátů
3 lžíce kokosového oleje
1 nasekanou cibuli
hrst čerstvé petrželky
sůl a pepř
tymián
Postup:
Cibuli nasekejte nadrobno. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte dvě lžíce kokosového oleje a osmahněte na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte do pánve batáty. Promíchejte, snižte plamen, osolte, opepřete a dochuťte bylinkami. Zakryjte poklicí a duste doměkka. Poté batáty zasypte čerstvě posekanou petrželkou. Lososa zbavte kůže ostrým nožem. V druhé pánvi rozpalte lžíci oleje a osmahněte na něm filet z obou stran. Smažte podle toho, jak chcete mít filet propečený. Hotový filet osolte a opepřete.
Extra tip: Lososa můžete zakápnout domácím pestem. Na pesto stačí rozmixovat bazalku s česnekem a kešu ořechy na jemnou pastu a zalít trochou olivového oleje.
Zdroj – www.rohlik.cz
Máte raději tradičního kapra, nebo vyzkoušíte některou z těchto rybích specialit?
Michaela Michalíková