KZ_logo1

Netradiční Vánoce – zapomeňte na kapra, vyzkoušejte tyto rybí speciality!

18.12.2016

Umíte si představit Vánoce bez kapra a chcete získat nezapomenutelný gurmánský zážitek? Připravte sobě i svým blízkým speciální vánoční menu! Vyzkoušejte pstruha na bylinkách, mořského vlka na hráškovém pyré nebo specialitu z lososa a sladkých brambor. Tyto nové chutě vás ohromí!

Pstruh pečený na bylinkách s mrkvovými hranolky

Potřebujete:

4 čerstvé nebo kuchané pstruhy

1 šalotku

jarní cibulku

citron

rohlik

rohlik

tymián

rozmarýn

bazalku

mořskou sůl

pepř

olivový olej

máslo

trochu suchého bílého vína

Postup:

Ryby nasolte zevnitř i na povrchu, vložte do nich bylinky, pokapejte trochou citronu, pár kapkami olivového oleje a nechte chvíli marinovat. Mrkve očistěte a nakrájejte podélně na hranolky. Do hlubšího pekáče nalijte trochu olivového oleje a přidejte mrkvové hranolky. Přidejte několik stroužků česneku, několik na větší kusy pokrájených šalotek a trochu zeleninu promíchejte, aby se obalila olejem. Nahoru položte pstruhy, na ně maličko másla, podlijte trochou bílého vína. Pekáč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 – 180 °C.

Extra tip: Ideální přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo čerstvé pečivo.

Mořský vlk se šalotkovo-citrónovým máslem a hráškovým pyré

Potřebujete:

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

1 filet mořského vlka

špetku mořské soli

špetku mletého pepře

řepkový olej na smažení

hrst lístků máty

na omáčku:

lžíci másla

1 malou cibuli

citron

na přílohu (pyré):

stroužek česneku

100 g mraženého hrášku

lžíci másla

kuřecí vývar

sůl a pepř

Postup:

Nejdříve si uvařte omáčku. Na másle zpěňte šalotku až do jejího zesklovatění. Přidejte kůru a šťávu z citrónu, teplotu stáhněte na minimum a chvíli povařte. Při přípravě hráškového pyré na másle opět zpěňte šalotku, přidejte nožem rozmáčklý česnek, chvilku poduste a přisypte mražený hrášek. Přilijte vývar, osolte, opepřete a 3–4 minutky vařte. Poté sceďte, ovšem zbylou tekutinu si ponechejte pro případ, že by výsledné pyré bylo moc husté. Nakonec rozmixujte do hladka a přidejte nasekanou mátu.

Troubu rozpalte na 190 °C. Rybu osolte, opepřete a na dvě minutky dejte na rozpálenou pánev s řepkovým olejem. Neobracejte. Poté rybu (opečenou stranou nahoru) přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a 6 minut dopékejte v troubě.

Extra tip: Upečenou rybu servírujte na hráškovém pyré a nezapomeňte ji zakápnout i citrónovou omáčkou.

Losos s restovanými batáty

Foto: rohlik.cz

Foto: rohlik.cz

Potřebujete:

1 filet lososa bez kůže

200 g batátů

3 lžíce kokosového oleje

1 nasekanou cibuli

hrst čerstvé petrželky

sůl a pepř

tymián

Postup:

Cibuli nasekejte nadrobno. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte dvě lžíce kokosového oleje a osmahněte na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte do pánve batáty. Promíchejte, snižte plamen, osolte, opepřete a dochuťte bylinkami. Zakryjte poklicí a duste doměkka. Poté batáty zasypte čerstvě posekanou petrželkou. Lososa zbavte kůže ostrým nožem. V druhé pánvi rozpalte lžíci oleje a osmahněte na něm filet z obou stran. Smažte podle toho, jak chcete mít filet propečený. Hotový filet osolte a opepřete.

Extra tip: Lososa můžete zakápnout domácím pestem. Na pesto stačí rozmixovat bazalku s česnekem a kešu ořechy na jemnou pastu a zalít trochou olivového oleje.

Zdroj – www.rohlik.cz

Máte raději tradičního kapra, nebo vyzkoušíte některou z těchto rybích specialit?

Michaela Michalíková

Boats illuminated by the sun in Lipno Lake with beautiful scenery in the background. Blizsi Lhota, Czech Republic.

Chystáte se k vodě? Které české nádrže stojí za návštěvu

Koupání, šnorchlování, paddleboarding nebo jen příjemné chvilky na sluníčku.…

Co je to patchwork, kde se vzal a jaké je jeho využití?

Možná už jste v souvislosti s šitím zaslechli zvláštní…

Užijte si příjemný wellness pobyt podle svého výběru

Chcete se vydat na relaxační pobyt pro načerpání nové…
2784

Plavková sezóna se blíží! Zhubněte do plavek u tyče a buďte v létě za hvězdu!

Pole Sport je souhrnný název pro pohyb u tyče, kterou ale mnoho lidí stále…
22429822_l

7 kosmetických vychytávek moderní doby

Moderní doba s sebou přináší kromě většího shonu a stresu také nesporné výhody. Technika…
makový dort - smakoun.eu

Upečte si dorty, po kterých nepřiberete

Dovedete si ještě představit oslavu narozenin s pořádným dortem? Že máte strach, že po něm přiberete?…

Reklama

vd_reality_300x300vd_stavebni_300x300

Nejnovější články

sergio-souza-Sxm8FK0xc3Q-unsplash

Vídat se po rozchodu? Raději ne!

Každý konec vztahu bolí. Zasahuje totiž naše nejcitlivější místa,…
neonbrand-N8XoKjKOT0M-unsplash

Jak najít svou ztracenou vášeň

Žijete v dlouhodobém vztahu a pořád svého partnera milujete,…
toxický vzťah

Jak poznat toxický vztah

Jste spolu spíš jen ze setrvačnosti a ze zvyku?…
žena po rozchodu

Rozchod – životní zkouška, která vás mnohému naučí

Pokud jste zrovna čerstvě po rozchodu, pak zřejmě máte…
ben-white-j1h011Awz1A-unsplash

Jak získat po rozchodu ztracené sebevědomí?

Rozchody jsou složité. Někdy vztah neskončí zrovna nejlépe a…

Související příspěvky

Zanechte komentář