Používáte v domácnosti různé druhy oleje? Víte, že kromě známé slunečnicového, řepkového a olivového oleje existuje ještě množství dalších? Podívejte se s námi na jejich využití, výhody a také recepty na oleje, které si můžete doma vyrobit sami.
Dýňový olej
Použití a účinky na zdraví
Tento olej se vyrábí lisováním semínek dýně za studena. Dýňový olej má velký obsah zinku a používá se například k léčení prostaty, při problémech s kůží, lámajícími se nehty nebo vypadávajícími vlasy. Mimo jiné obsahuje vitamíny skupiny B, C a E. Jeho chuť je jemně nasládlá až oříšková.
Využití v kuchyni
Je výborným společníkem při vaření. Dýňovým olejem můžete ochutit zeleninové saláty, můžete jej lehce kápnout do polévky nebo z něj vyrobit skvělou pomazánku. Dále se skvěle hodí k batátům a také je výborný s grilovanou zeleninou a bramborovými přílohami. Použít jej můžete i ve studené kuchyni, a to v kombinaci s uzeninami nebo sýry. Dýňový olej můžete použít i při pečení a ochutit jím dezerty, moučníky, ale klidně třeba i palačinky.
Zajímavost
Tento olej obsahuje nejvíce zdravých látek a minerálů ze všech olejů. Dejte si ale pozor na to, že zahřívat se může jen do 120° C, nehodí se tedy na smažení.
Kokosový olej
Použití a účinky na zdraví
Kokosový olej si můžete připravit i doma. Nejjednodušším způsobem je přírodní kvašení. Nejdříve ze dvou až tří kokosových ořechů odstraňte slupky a skořápky. Udělejte do ořechu díru a šťávu vylijte třeba do sklenice. Poté seškrábejte všechnu dužinu a zabalte ji do bavlněné látky. Tu pak mačkejte a extrahujte tak kokosové mléko. Poté mléko smíchejte s kokosovou šťávou a dejte do sklenice. Nechte odstát v teplé místnosti zhruba den. Voda se usadí na dně, a nad ní bude vrstva oleje.
Využití v kuchyni
Kokosový olej se často používá v kosmetice. Dá se však skvěle využít i v kuchyni. Můžete jej opět přidat do polévek, pomazánek, ale také salátů. Skvěle se hodí i na pečení nebo třeba na smažení. Třeba palačinky nebo lívance na kokosovém oleji si opravdu zamilujete.
Zajímavost
Kokosový olej můžete vyrobit také lisováním za studena. V tom případě ale musíte mít opravdu výkonný odšťavňovač. Výhodou lisování za studena je, že se vám v oleji uchová mnohem větší množství zdravých látek a minerálů.
Mandlový olej
Použití a účinky na zdraví
Tento olej se řadí mezi ty nejcennější. Má charakteristickou mandlovou vůni a opravdu silně chutná po oříškách. Používá se nejen v kuchyni, ale také například na aromaterapeutické masáže. Obsahuje vitamín A a E. Mimo jiné v něm najdeme také zinek, hořčík, draslík nebo sodík a vápník.
Využití v kuchyni
Své uplatnění najde mandlový olej hlavně při pečení a v cukrářském průmyslu. Dokáže také zjemnit ostré pokrmy. Jeho typickou chuť využijete i při domácí tvorbě likérů.
Zajímavost
Mandle jsou všeobecně zdraví velmi prospěšné. Například mandlové mléko nahrazuje dokonale kravské mléko. Navíc je účinné i při žaludečních problémech.
Lněný olej
Použití a účinky na zdraví
Lněný olej umí dokonale pomáhat při problémech s vlasy, nehty nebo kůží. Kromě toho je skvělou prevencí srdečních onemocnění a civilizačních chorob. Působí pozitivně na nervový systém a dokáže pomáhat i při neplodnosti.
Využití v kuchyni
Tento olej se hodí k potravinám, které jsou bohaté na bílkoviny, jako je jogurt, tvaroh a další potraviny. Výborný je také do zeleninových salátů a skvěle se hodí k cibuli, pórku, pažitce nebo česneku.
Který z těchto olejů najdete ve své domácnosti? Znáte další oleje?
Michaela Michalíková
s...