Zkuste se zamyslet nad tím, kolik věcí při vaření vyhodíte. Pecky z ovoce, stonky od bylinek, zbytky od jablek… Přemýšleli jste někdy nad tím, že všechno jde nějak zužitkovat? Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na velmi zajímavé tipy, jak naložit s věcmi, které by běžně letěly do koše nebo na kompost.
1) Stopky a stonky bylinek a zeleniny
Z různých stopek od zeleniny, petrželových a mrkvových natí nebo stonků bylinek si můžete doma umíchat zdravou pomazánku nebo chutné pesto. Stačí, když tyto stopky a nať omyjete, osušíte a poté rozmixujete s kapkou olivového oleje. Můžete přidat i hrst ořechů, například mandle, arašídy, ale i vlašské ořechy. A skvělou chuť dodáte i čerstvým česnekem. Poté stačí smíchat s pomazánkovým máslem a máte chutnou a zdravou pomazánku, která se dá použít i jako pesto na pizzu, těstoviny nebo do salátů.
2) Slupky
Věděli jste, že ze slupek od brambor, mrkve nebo celeru můžete vykouzlit neodolatelné zeleninové chipsy? Stačí tyto potraviny důkladně umýt a vykartáčovat z nich veškerou hlínu. Poté slupky smíchejte s olejem, solí a kořením dle vaší chuti. Upečte je na plechu (zhruba 30 minut) a můžete podávat. Stejným způsobem můžete vytvořit sladké chipsy ze slupek z jablka. Stačí je smíchat se skořicí nebo vanilkovým cukrem.
3) Zbytky z jablek
Možná to bude znít neuvěřitelně, ale ze zbytků z jablek či ohryzků můžete vytvořit dokonalé želé. Stačí, když ohryzky ponoříte do vody, zahřejete a poté vaříte na mírném plamení asi jednu hodinu. Následně tuto rozvařenou směs propasírujte a přidejte cukr. Zhruba 600 gramů cukru na litr. Poté přiveďte znovu k varu a vařte další hodinu. Na jablečném želé si pak můžete pochutnat místo přesnídávky nebo jej můžete použít do různých dezertů.
4) Méně čerstvá zelenina
Pokud jste měli velkou úrodu rajčat nebo jiné zeleniny, například cuket nebo lilku, můžete si je naložit. Stačí vám k tomu sůl a provensálské koření. Můžete přidat i česnek, petržel a další koření dle vlastní libosti. Zeleninu nechte 2 hodiny sušit v troubě a poté ji smíchejte s kořením a vložte do sklenic, které zalijete olivovým olejem.
5) Lusky
Všechny okrájené části zeleniny a lusky od fazolí nebo hrachu můžete vyvařit a udělat z nich polévku. Stačí je poté v zeleninovém vývaru rozmixovat a máte zeleninový krém, který vás krásně zahřeje. Okořeňte dle vlastní chuti, můžete přidat i opečený rohlík nebo zakysanou smetanu.
6) Pecky a jádra
Pecky z třešní, broskví, meruněk a dokonce i ze švestek jsou velkým pomocníkem při domácí tvorbě ovocného likéru. Stačí, když do litru alkoholu vložíte 300 g pecek a uzavřete v láhvi. Poté necháte louhovat zhruba 2 měsíce. Následně zředíte litrem vody a přidáte 600 g cukru. A likér je na světě!
Na co si dát pozor
Pokud jste na nějaké potravině objevili plíseň, nestačí pouze „postižené“ místo okrájet, potravinu vyhoďte celou! To samé platí i u shnilých nebo nahnívajících potravin. Bez milosti se jich zbavte a rovnou je hoďte na kompost. Tam rozhodně nadělají více užitku. Vám už by mohly uškodit. Snažte se používat převážně potraviny v bio kvalitě – slupky ovoce a zeleniny z klasického obchodu bývají často chemicky ošetřovány.
Znali jste některý z našich tipů? Máte i nějaký vlastní způsob, jak zdánlivý odpad efektivně využít?
Michaela Michalíková
s...