Třešně jsou jedním z neoblíbenějších druhů letního ovoce. Toto ovoce milují nejen děti – i každý dospělý ocení chutný a jemný dezert z třešní. Vyzkoušejte extra jemnou bublaninu, třešňové řezy s pudinkem nebo originální třešňový závin.
Třešňovo-malinové řezy s pudinkem
Potřebujete:
na těsto:
300 g polohrubé mouky
2 vejce
půl hrnku oleje
10 lžic moučkového cukru
1 kypřicí prášek
na krém:
hrnek vlažného mléka
3 balení vanilkového pudinku
8 lžic krystalového cukru
1 litr mléka
5 dkg másla
400 g třešní
200 g malin
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vylijte na vymazaný plech. Poté hustě posypte vypeckovanými třešněmi a malinami. Z výše uvedených surovin si uvařte také pudink a ten nalijte klidně ještě teplý na třešně. Můžete přidat i drobenku. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C.
Třešňová bublanina
Potřebujete:
250 g polohrubé mouky
2 dcl oleje
2 dcl mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
4 vejce
200 g cukru
400 g třešní
na drobenku:
2 lžíce hrubé mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
Postup:
Nejdříve si vyšlehejte vejce s cukry do pěny. Poté přidejte olej, mléko, prášek do pečiva, mouku a vymíchejte hladké těsto. Nalijte ho na vymazaný plech a přidejte vypeckované třešně. Přidejte i drobenku z másla, mouky a cukru. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C.
Třešňový závin
Potřebujete:
500 g třešní
150 g polohrubé mouky
2 lžíce oleje
1 vejce
100 g cukru
70 g másla
sůl
Postup:
Do mouky přidejte sůl, poté olej a vejce a vypracujte hladké těsto. Nechte alespoň 10 minut odpočinout a poté jej rozdělte na dvě poloviny. Vyválejte dva tenké pláty, ty posypte cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem a posypte vypeckovanými třešněmi. Zamotejte do závinu a potřete máslem nebo vejcem. Pečte v troubě rozehřáté na 190 °C.
Máte také svůj oblíbený třešňový dezert? Podělíte se s námi o recept?
Michaela Michalíková
s...