Paprika, rajče, okurka. Jsou tohle ty nejčastější druhy zeleniny i na vašem talíři? Pokud ano, pak si zpestřete večeři nebo oběd netradičními druhy zeleniny, na které vám dnes dáme hned 6 tipů! Už jste je někdy ochutnali?
Kadeřávek
Jako první si představíme kadeřávek. Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminů, jako je například vitamin C, A, B7, draslík, fosfor, železo, beta karoten, vápník nebo hořčík. Kadeřávek můžete smíchat se zeleninou a masem a podusit. Můžete jej podusit samotný, podávaný s máslem, smetanou či dresinkem, hodí se i do polévek, pomazánek, k masitým pokrmům nebo do zapékaných jídel.
Roketa
Rukolu určitě znáte. Roketa je její sestra, která má oválnější a méně vykrojené lístky. Listy rokety jsou také méně pikantní, než je tomu u rukoly. Využití je však velmi podobné. Roketu můžete připravit i jako špenát, hodí se k těstovinám, do smetanových omáček, výborná je i s parmazánem a česnekem.
Artyčok
Artyčok je asi nejméně známá lahůdková zelenina. Populární je zejména v oblastech Středozemního moře, postupně si ale získává své místo i u nás. Artyčok má lehce nahořklou chuť, která se dá připodobnit k celeru.
Batáty
S batáty se v poslední době roztrhl pytel. Také jste o nich slyšeli, ale zatím jste se neodvážili je koupit a připravit z nich jídlo? Pak děláte velkou chybu, jelikož batáty jsou chuťově výborné a obsahují velké množství vitaminů. Říká se jim také sladké brambory díky sladší chuti. Batáty můžete využít jako klasické brambory. Připravte si je pečené v celku, jako kaši nebo jako americké brambory, přidat je můžete i jako jednu z přísad do zeleninového salátu. Další tipy na pokrmy z batátů najdete tady: //kralovstvizen.cz/3-recepty-s-vybornymi-bataty/.
Vodnice
Pokud máte rádi bílou ředkev nebo kedluben, bude vám chutnat i vodnice, jelikož je jim velmi podobná. Má vysoký obsah draslíku a éterických olejů, které podporují vylučování žaludečních šťáv a podporují chuť k jídlu. Výborná je i jako příloha k hlavním jídlům. Vodnice je velmi populární v Anglii.
Mangold
Milujete špenát? Tak si určitě někdy kupte mangold, jelikož je jeho chuť i příprava velmi podobná právě špenátu. Je to listová zelenina, kterou běžně naleznete ve francouzských, italských nebo německých pokrmech. Mangoldu se někdy říká také římský špenát a je bohatý na vitaminy C a A, draslík, sodík a vápník. Konzumují se mladé listy a připravuje se stejně jako špenát – s česnekem, solí, pepřem a smetanou, popřípadě s nastrouhaným parmazánem. Další tipy na pokrmy z mangoldu jsou v našem starším článku: //kralovstvizen.cz/3-lakave-a-neobvykle-recepty-z-mangoldu/.
Už jste některé z netradičních druhů zeleniny zkoušeli? Která vás zaujala?
Tereza Obořilová
s...