Jaro je skvělým obdobím pro očištění od toxinů a zbytečných odpadních látek, které jsme si v těle nashromáždili po čas zimních měsíců. V zimě se nám kvůli chladnu příliš nechce do posilovny, dopřáváme si různé dobroty včetně cukroví a smažených pokrmů a náš jídelníček postrádá množství čerstvé zeleniny a ovoce, které si můžeme koupit v létě. Pojďte se s námi podívat, jak vám na jaře mohou prospět ovocné a zeleninové šťávy. Vašemu tělu pomohou dostat se znovu do formy a cítit se dobře.
Proč pít šťávy
Ovocné a zeleninové šťávy umožňují nejrychlejší vstřebání živin do těla. Už do pár minut od vypití jedné sklenice šťávy se vám dostane do žil velké množství energie a vitamínů. Navíc je pití šťáv praktické, v práci už se nemusíte trápit s ušpiněnými prsty nebo porcováním ovoce či zeleniny na kousky.
Grapefruitová šťáva – Pročistí vám krev od toxických a kyselých látek, obsahuje draslík, velké množství kyseliny listové, bioflavonoidy a vitamin C a napomáhá rozpouštění anorganického vápníku. Také bojuje s hemoroidy, křečovými žílami, podporuje imunitu, zlepšuje trávení, čistí střeva a působí proti nachlazení.
Ananasová šťáva – Působí močopudně a protizánětlivě, snižuje krevní tlak a pomůže vám při střevních poruchách. Obsahuje hodně draslíku, sodíku, vápníku, vitaminu B 12 a E.
Šťáva z červené řepy – Tato šťáva je svými detoxikačními schopnostmi velmi známá. Čistí krev, ledviny, žlučník a játra, posiluje organismus a povzbuzuje činnost lymfatického systému. Ale pozor, není vhodné jí vypít víc než 200 ml najednou.
Zelná šťáva – Tato šťáva čistí organismus, podporuje léčbu vředů a pomáhá při zácpě. Pitím zelné šťávy se vám vyčistí zažívací trakt, nevýhodou však může být plynatost, která přichází při pití této šťávy ve větším množství. Zelná šťáva obsahuje vitamin C, jod, chlor a síru.
Mrkvová šťáva – Šťáva z mrkve působí proti hemoroidům, podporuje zrak, dýchací orgány, trávení a zvyšuje imunitu. Pomáhá zubům a kostem zůstat déle zdravými, čistí játra a chrání nervový systém.
Jablečná šťáva – Posiluje imunitu, srdce i krevní oběh, snižuje krevní tlak a hladinu krevních cukrů a obsahuje mnoho draslíku, který vám pomůže s dobrou funkcí ledvin, činností svalů a s hospodařením vody. Šťáva je bohatá na vlákninu, snižuje cholesterol a zbavuje tělo škodlivých látek. Nejlepší je pít ji ráno nalačno.
Chutnají vám ovocné šťávy, nebo dáváte přednost ovoci vcelku či pokrájenému na menší kousky?
Tereza Obořilová
s...