Říká se, že polévka je základ… V blížícím se chladném období toto pravidlo platí několikanásobně! Vyberte si dle svých chutí zajímavou polévku s batáty, polévku s vůní lesa nebo neotřelou a originální kombinaci čočky a zelí.
1) Kulajda
Potřebujete:
hrst sušených nebo čerstvých hub
1 litr vody nebo vývaru
3 šalotky
hladkou mouku
máslo
kopr
sůl a pepř
drcený kmín
bobkový list
nové koření
200 g husté zakysané smetany
2 velké brambory
4 vejce
citrón
Postup:
Čerstvé houby očistěte a pokrájejte na kusy. Sušené houby dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechte je 10 minut, pak vyjměte, vyždímejte a pokrájejte na drobné kousky. V hrnci se silným nepřilnavým dnem orestujte čerstvé houby a pokrájené kousky šalotky. Zaprašte lehce hladkou moukou a ještě minutu restujte. Zalijte vodou nebo vývarem. Oškrábejte si brambory, půlku jedné nastrouhejte najemno a zbytek pokrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Zalijte ještě asi půl litrem vody. Přidejte kmín, bobkový list a nové koření. Poté i sůl a pepř. Vařte na středním plameni asi 15 minut, dokud brambory nebudou téměř hotové. Během toho uvařte vejce naměkko a pokrájejte kopr. Vypněte polévku a vyjměte z ní bobkový list a nové koření. Do vařící polévky dejte celé balení kysané smetany, pořádně ji rozmíchejte, přidejte kopr a dle chuti dosolte a opepřete. Na okyselení přidejte místo octa kapku citronu.
Tip: Můžete použít čerstvé, ale i sušené houby. Nebraňte se ale ani hlívě ústřičné nebo shi-take!
Krém ze sladkých batátů
Potřebujete:
500 g oloupaných batátů
litr vývaru
menší červenou cibuli
zázvor
lžíci kari pasty
1,5 dcl kokosového mléka
chilli podle chuti
šťávu z poloviny limetky
čerstvý koriandr
sůl a pepř
olej
Postup:
Batáty pečte v troubě na pečicím papíru (oloupané, pokrájené, zakápnuté olejem a promíchané, osolené a lehce opepřené) asi 30 – 40 minut na 175 °C, dokud nezměknou. Doměkka na oleji orestujte cibulku. Přidejte oloupaný a na polovinu rozkrojený zázvor, lehce opražte spolu s kari pastou a nechte minutu rozvonět. Zalijte vývarem a nechte 5 minut provařit. Poté vyjměte zázvor a do hrnce přidejte pečené batáty (nejdřív tak 2/3, pak přidávejte pro dosažení požadované konzistence) a rozmixujte ponorným mixérem. Povařte už jen pár minut, při tom ochutnávejte a přidávejte kromě mléka a chilli také sůl a limetkovou šťávu. Servírujte ještě s kapkou kokosového mléka.
Tip: Tato polévka vás opravdu zahřeje, a to nejen díky chilli, ale i kombinaci kyselé limetky a sladkých batátů.
Polévka z červené čočky se zelím a klobásou
Potřebujete:
1,5 litru vývaru
hrnek červené čočky
balení bílých grilovacích klobásek
sklenici nakládaného bílého zelí
1 velkou žlutou cibuli
3 stroužky česneku
50 g slaniny
3 řapíky celeru
sůl a pepř
koření (bobkový list, tymián, majoránku, kmín, sladkou papriku)
chilli papričku
70 g másla
Postup:
Nakrájejte si nadrobno cibuli, oloupanou bramboru, slaninu a řapíkatý celer. Pěkně dozlatova osmahněte na másle, ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu. Vsypejte čočku a nechte asi 10 – 13 minut vařit. Rozmixujte ponorným mixérem a vraťte na ploténku. Zelí překrájejte na malé kousky. Přidejte je do polévky, stejně tak i nálev. Přidejte všechno koření a nechte minimálně ještě 15 minut provařit, dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahněte dohněda vedle na pánvičce. Přidejte do hrnce. Pár minut ještě vařte, dochuťte tak, jak vám vyhovuje.
Tip: Tato polévka je nejen chutná, ale funguje i jako skvělý vyprošťovák. Nejlépe chutná proleželá druhý den, takže ji dělejte klidně dopředu. Jen klobásky raději opečte až před podáváním.
Zdroj:rohlik.cz
A jakou polévku máte nejraději Vy?
Michaela Michalíková
s...