Milovníci masa ocení netradiční recepty, které kombinují nové suroviny. Vyzkoušejte třeba pečenou vepřovou kýtu, která je ozvláštněna slaninou a balzamikovým krémem. Připravit můžete také vepřovou kotletu se švestkovou omáčkou nebo pečenou papriku plněnou mletým masem.
Pečená vepřová kýta špikovaná slaninou
Potřebujete:
800 g vepřové kýty
200 g anglické slaniny
3 lžíce chilli krému Kalamáta Papadimitriou
6 lžic barbeque krému Kalamáta Papadimitriou
2 lžíce nasekaných bylinek
4 stroužky česneku
2 lžíce dijonské hořčice
150 g másla
4 cibule
sůl a pepř
Postup:
Vepřovou kýtu prošpikujte slaninou a osolte a opepřete. Z barbeque a chilli krému, dijonské hořčice, bylinek a rozmačkaného česneku připravte marinádu a maso naložte alespoň na dvě hodiny. Cibuli nakrájejte na nudličky, opečte na pánvi. Maso vložte do zapékací mísy, přidejte 250 ml vody, máslo, osmaženou cibulku a pečte na 160 °C zhruba dvě hodiny.
Vepřové kotlety s omáčkou ze švestek
Potřebujete:
4 vepřové kotlety s kostí
2 polévkové lžíce nasekaných bylinek
3 lžíce švestkových povidel
400 ml červeného vína
3 lžíce fíkového krému Kalamáta Papadimitriou
50 g krystalového cukru
50 g másla
šťávu z jedné limetky
olej, sůl a pepř
Postup:
Kotlety osolte, opepřete a přidejte k nim nasekané bylinky. Cukr svařte v hrnci na světlý karamel, přidejte povidla, víno, med, limetkovou šťávu a fíkový balzamikový krém. Nechte svařit do omáčky a dochuťte solí a zašlehejte ztuhlý kousek másla. Maso opečte z obou stran na pánvi a podávejte například s bramborovou přílohou.
Pečená paprika plněná mletým masem
Potřebujete:
4 červené papriky
400 g mletého masa
3 lžíce klasického krému Kalamáta Papadimitriou
100 g slaniny
2 vejce
4 rajčata a 100 g oliv
4 stroužky česneku a 2 cibule
1 snítku rozmarýnu a tymiánu
Postup:
Mleté maso smíchejte s vejcem, na kostičky nakrájenou slaninou, dvěma stroužky rozmačkaného česneku, nasekanými bylinkami, ochuťte solí a pepřem. Papriku očistěte a naplňte masem. Plnou papriku zakryjte odkrojeným víčkem. V zapékací misce smíchejte nakrájená rajčata a cibuli, stroužky česneku, bylinky, olivový olej a klasický balzamikový krém. Přidejte naplněné papriky a lehce podlijte vodou. Pečte v troubě na 165 °C zhruba 40 minut.
Jakou přípravu masa máte nejraději?
Michaela Michalíková
s...