Čerstvé ovoce by mělo být zastoupeno v našem jídelníčku každý den. Určitě to ale neznamená, že byste se měli vyhýbat jeho sušené variantě, která je dostupná v mnoha druzích a velmi dobře se skladuje. Existuje však pár důležitých věcí, které je potřeba o sušeném ovoci znát. Které to jsou?
S mlsáním opatrně
I když je v sušeném ovoci díky jeho dehydrataci vyšší koncentrace živin a zdraví prospěšných látek, je zde logicky i vyšší procento cukru. U sušeného ovoce si tedy dejte pozor na to, kolik ho zkonzumujete. Opravdu stačí pár kousků a zdravá a vydatná svačinka je na světě. Některé plody jako brusinky, banány, mango nebo pomelo jsou navíc uměle doslazované, což vašemu zdraví nepřidá.
Sušené ovoce má menší velikost, proto vás možná láká ho sníst mnoho. Zamyslete se však nad tím, jak velké bylo ovoce před vysušením. Pak vám velmi rychle dojte, že tolik cukru by mohlo být pro vaši postavu nevhodné.
Přejete-li si zhubnout, rovnou se vyhněte sušenému banánu a hroznům a vyměňte je za jahody, borůvky, maliny, broskve, třešně nebo hrušky.
Dětem raději ne
Problémem sušeného ovoce je jeho ošetření oxidem siřičitým E 220, který ovoci zachovává krásnou barvu a konzervuje jej. U citlivějších jedinců a dětí může takto ošetřené ovoce vyvolat nežádoucí účinky jako otoky hrdla, bolest hlavy, průjem nebo svědění pokožky. Pokud si i nadále přejete svým dětem nebo sobě sušené ovoce podávat, určitě jej před konzumací opláchněte ve vlažné vodě a osušte. Nikdy si však nemůžete být 100% jistí, že jste se všech látek zbavili.
Dalším řešením je kupovat sušené ovoce v BIO kvalitě nebo si ho sušit doma. Mezi druhy ovoce, které jsou běžně konzervované oxidem siřičitým, patří meruňky nebo švestky. Naopak ty dobré, nesířené meruňky, mají hnědou barvu, která však pro někoho není tak vábná.
Roztoči a plísně
Oxid siřičitý úspěšně bojuje proti zhnědnutí ovoce, co však neovlivní, je napadení ovoce plísněmi. Ty se kvůli špatnému skladování mohou vyskytnout v každém druhu sušeného ovoce stejně jako roztoči a škůdci, kteří se ovocem živí. Může tedy nastat i případ, že si domů odnesete takovýto pytlíček sušeného ovoce s nepříjemným překvapením.
Dopřáváte si rádi sušené ovoce, nebo dáváte po celý rok přednost jeho čerstvé variantě?
Tereza Obořilová
s...