Domácí těstoviny vás překvapí svou chutí, jednoduchou přípravou a možností ochutit si je oblíbenými surovinami. Přípravu těstovin zvládne úplně každý a těstoviny můžete také použít jako originální a nápaditý dárek.
Jakou zvolit mouku
Při přípravě domácích těstovin volte mouku z tvrdé pšenice. Nejvhodnější je mouka semolinová. Pokud ji nemáte k dispozici, můžete použít i obyčejnou hladkou pšeničnou mouku.
Jak těstoviny vyrobit
Domácí těstoviny můžete vyrobit ručně nebo pomocí strojku na výrobu těstovin. Pokud máte v plánu vyrábět těstoviny pravidelně, investice do strojku se vám určitě vyplatí, a vyhnete se tak pracnému rozvalování těsta.
Ochucení těstovin
Doma vyrobené těstoviny si můžete také ochutit. Můžete přidat bylinky nebo špenát, vzniknou vám tak zelené těstoviny. S pepřem vytvoříte tečkované těstoviny. S rajčatovým protlakem červené, s kurkumou sytě žluté. A pokud přidáte rozemleté sušené houby, na světě jsou hnědé těstoviny.
Na přípravu těstovin potřebujete:
500 g mouky
1 vejce
vodu na ředění
libovolné suroviny k dochucení
Postup
Nejdříve vsypte mouku do mísy, udělejte v ní důlek, vklepněte do něj vejce a vidličkou postupně rozšlehejte a vmíchejte mouku. Pokud bude potřeba, dolijte po lžičkách trochou vody. Těsto poté přesuňte na pomoučněný vál a hněťte asi deset minut, aby bylo těsto hladké, pružné a na povrchu lesklé. Těsto přikryjte a nechte půl hodiny odpočívat. Těsto si poté rozdělte na tři části. Těsto zploštěte a válečkem rozválejte do tenkého plátu. Potom ho složte a opět rozválejte, takto postupujte osmkrát, až ho rozválíte na poloviční tloušťku. Poprašte povrch moukou. Těsto nakrájejte nožem nebo pomocí stroje, do jakého tvaru chcete těstoviny mít. Pokud je budete chtít ihned konzumovat, uvařte těstoviny krátce ve vroucí osolené vodě. Jestliže je budete chtít vyrobit do zásoby nebo někomu darovat, vysušte je například v troubě na 50 °C.
Zdroj: https://recepty.rohlik.cz/2149-domaci-testoviny
Na co si dát při výrobě pozor
- Na půl kilogramu mouky počítejte zhruba se třemi litry vody.
- Těstoviny se nesolí, solí se pouze voda, ve které se vaří.
- Pokud chcete těstoviny sušit, trvá to tři až čtyři dny.
- Uchovávejte těstoviny ve skleněných lahvích nebo v zavařovacích sklenicích.
Už jste někdy zkoušeli přípravu domácích těstovin?
Michaela Michalíková