Zapomeňte na nudné brambory, rýži nebo těstoviny. Inspirujte se našimi recepty a vyzkoušejte netradiční přílohy, jakými mohou být dýňové noky, bramborové placky, celerové pyré nebo třeba polentové hranolky. Dodejte svým pokrmům ojedinělou chuť a jiskru!
Dýňové noky
Potřebujete:
500 g dýňového pyré
150 g hladké mouky
30 g strouhaného parmezánu
lístky šalvěje
dvě lžíce másla
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Dýni rozřízněte, zbavte semen, nakrájejte na kousky a pečte v troubě doměkka. Pak ji rozmačkejte a přidejte vejce, mouku, muškátový oříšek a strouhaný parmazán. Umíchejte do těsta. Z těsta vytvarujte válečky, ty pokrájejte na menší špalíčky a každý promáčkněte vidličkou. Takto připravené noky dejte vařit do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, sceďte je a nechte okapat. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla, přidejte lístky šalvěje a nechte rozvonět.
https://recepty.rohlik.cz/2159-dynove-noky
Bramborové placičky s bylinkami
Potřebujete:
3 střední brambory
100 g špenátu
70 g hladké mouky
3 lžíce oleje
lžíci bílého jogurtu
lžíci petrželky
Postup:
Brambory oloupejte, uvařte, nastrouhejte najemno. Přimíchejte špenát, nasekané bylinky, mouku, žloutek, jogurt a olej. Osolte, opepřete a umíchejte do těsta. Ze směsi tvarujte placičky, které budete smažit v pánvi na oleji dozlatova.
https://recepty.rohlik.cz/1481-bramborove-placicky-s-bylinkami
Jemné celerové pyré s pažitkou
Potřebujete:
1 střední celer
lžíci másla
půl hrnku mléka
nasekanou pažitku
sůl a pepř
Postup:
Celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte okapat a spolu s margarínem a mlékem ho rozmixujte dohladka. Nakonec smíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte solí a pepřem. Pyré se skvěle hodí jako příloha k pečenému tofu nebo luštěninové sekané.
https://recepty.rohlik.cz/1867-jemne-celerove-pyre-s-pazitkou
Polentové hranolky
Potřebujete:
150 g polenty
2 hrnky vody
hrst sušených rajčat
4 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
Polentu uvařte dle návodu. Vodu přiveďte k varu, vsypte polentu a tři minuty míchejte, až zhoustne. Poté stáhněte z plotny. Dochuťte solí, tymiánem, pokrájenými rajčátky, lžičkou olivového oleje a parmazánem. Směs dejte do zapékací nádoby a rovnoměrně rozetřete v široké vrstvě a krájejte ostrým nožem na hranolky. Dejte péct do trouby předehřáté na 175 °C dozlatova.
https://recepty.rohlik.cz/1625-polentove-hranolky
Vyzkoušíte některou z těchto netypických příloh?
Michaela Michalíková
s...