V létě se chce málokomu trávit čas v kuchyni. Ideální volbou jsou tedy rychlé a jednoduché recepty, kdy nemusíte stát u plotny dlouhé hodiny. Vyzkoušejte jednoduché a rychlé pokrmy z brambor. Můžete je servírovat k večeři, přidat zeleninový salát anebo je obohatit plátkem grilovaného masa.
Bramborový koláč
Potřebujete:
400 g brambor
2 střední cukety
100 g strouhaného sýra
2 vejce
1 smetanu ke šlehání
2 lžíce másla
sůl, pepř a papriku
Postup:
Brambory a cukety oloupejte a nakrájejte na kolečka. Do vymazané formy skládejte osolené brambory a osolené plátky cukety. Vejce smíchejte se smetanou, strouhaným sýrem a kořením. Touto směsí brambory a cuketu polijte a dejte péct s kouskem másla do trouby. Pečte zhruba 30 minut na 180 °C.
Špenátová roláda
Potřebujete:
400 g brambor
250 g čerstvého špenátu
80 g celozrnné mouky
80 g krupice
1 vejce
bylinky, sůl a pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s krupicí, moukou a vejcem. Přidejte sůl a vypracujte hladké těsto. To poté vyválejte, přidejte spařený špenát s bylinkami. Podle chuti můžete přidat také sýr nebo tvaroh. Zamotejte roládu a pečte zhruba půl hodiny ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Brambory zapečené s masovou směsí
Potřebujete:
5 větších brambor
2 větší cibule
2 stroužky česneku
100 g slaniny
300 g mletého masa
400 g pasírovaných rajčat
100 g strouhaného sýra
100 ml vývaru
chilli, pepř, sůl
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout a oloupejte. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Přidejte česnek, slaninu a také mleté maso. Přidejte sůl, pepř a trochu chilli. K vytvoření omáčky vmíchejte pasírovaná rajčata a vařte zhruba 20 minut. Po uvaření směsi naplňte brambory a posypte strouhaným sýrem. Dejte na 15 minut zapéct do trouby.
Připravujete brambory jen jako přílohu, nebo také jako hlavní chod?
Michaela Michalíková
s...