Svíčková, rajská, křenová, koprová a další omáčky patří mezi oblíbená česká jídla. Tyto klasické omáčky jsou však často zahušťovány moukou nebo tučnou smetanou. Inspirujte se odlehčenými recepty a nevzdávejte se svých oblíbených jídel.
Dietní svíčková omáčka
Potřebujete:
5 velkých mrkví
5 petrželí
1 větší celer
2 velké cibule
koření (4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a pepře)
150 g bílého jogurtu
citron a sůl
Postup:
Nejdříve si očistěte veškerou zeleninu, poté ji nastrouhejte nahrubo. Všechnu zeleninu dejte do pekáčku, přidejte koření a citron nakrájený na kolečka. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 180 °C zhruba 40 minut, než zelenina změkne. Před dopečením sundejte alobal a pečte ještě deset minut. Nakonec směs rozmixujte mixérem, přidejte sůl a bílý jogurt. A dietní svíčkovou omáčku máte hotovou! Podávat můžete s libovým kuřecím nebo krůtím masem.
Rajská omáčka jinak
Potřebujete:
1 kg zralých rajčat
věší cibuli
2 mrkve
koření (1 bobkový list, 3 kuličky pepře a nového koření, 2 hřebíčky)
lžičku skořice
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostičky, opečte ji na olivovém oleji. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou nebo pokrájenou mrkev, která omáčku osladí. Přidejte také koření a podlijte vodou. Nechte dusit zhruba půl hodiny. Po uvaření vytáhněte koření a rozmixujte mixérem. Podávejte s vařeným hovězím a celozrnnými těstovinami.
Studená křenová omáčka
Potřebujete:
200 g zakysané smetany
3 lžíce nastrouhaného křenu
2 menší nastrouhaná jablka
šťávu z citronu a lžičku soli
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v hladkou směs a nechte alespoň hodinu vychladit. Podávejte ke grilovanému nebo klidně k uzenému masu. Budete překvapeni osvěžující chutí.
Fitness koprová omáčka
Potřebujete:
velkou cibuli
2 větší petržele
kopr
zeleninový vývar nebo vodu
10 lžic kokosového mléka nebo sójové smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
olivový olej a sůl
Postup:
Zeleninu nakrájejte na větší kousky, orestujte spolu s cibulí na olivovém oleji. Podlijte vývarem nebo horkou vodou. Nechte pár minut dusit. Přidejte kukuřičný škrob a po uvaření zeleniny společně rozmixujte. Přidejte smetanu nebo mléko a nechte ještě deset minut vařit. Nakonec vmíchejte čerstvý kopr.
Jak se vám líbí tyto zdravé varianty klasických omáček?
Michaela Michalíková
s...