Květina po řezu započne svůj proces zrání a stárnutí. Rychlost tohoto procesu ovlivňují tři základní faktory: voda, teplota a světlo. Náš článek se bude věnovat prvnímu z nich – VODĚ. Pro řezané květiny je dostatek a kvalita vody klíčová. Poskytneme vám několik užitečných rad, jak udržet řezané květiny déle čerstvé.
Řez a dostatek vody
„Po sklizni si květina během několika minut po řezu zacelí ránu a dojde k jejímu uzavření, pokud květinu před vložením do vázy neseříznete, nemá možnost se k vodě dostat. Samotný řez provádějte ostrým nožem. Při použití zahradnických nůžek dochází k poškození pletiva a
stlačení drobných cév, kterými květina přijímá živiny. Výjimkou jsou řezané chryzantémy, u kterých se stonky zalamují. Řez veďte šikmo na stonek přibližně pod úhlem čtyřicet pět stupňů, účelem šikmého řezu je zvětšit plochu řezu, a tím umožnit dostatečný přísun vody a živin.“ Radí Kateřina Hemerle, majitelka internetového obchodu Florea.cz.
Na první „napití“ doporučujeme naplnit vázu vodou až do výše padesáti procent délky stonku květin a ponechat tak alespoň jednu hodinu. Poté vodu odlijte na požadovaných dvacet procent délky stonku. Výšku hladiny vody kontrolujte zejména u květin s dužnatým stonkem či velkými květy (amarylis, tulipány, lilie, gladioly apod.), které, zejména při vyšších teplotách, dokáží vypít až půlku vázy.
Kvalita vody
Všechna péče o dostatek vody je zcela zbytečná, pokud voda není zcela čistá. Z tohoto důvodu může vadnout i květina, která má ve váze dostatek vody. Ač se vám to bude zdát divné, ve skutečnosti uschne.
Největším nepřítelem jsou bakterie, které se zcela přirozeně vyvíjí v každé vodě. Jakmile se objeví první kolonie, jejich obsah ve vodě začne velmi rychle narůstat. Bakterie snadno identifikujete na stonku květin či stěně vázy jako jemný sliz. Pro vaše květiny je obvykle pozdě. V této chvíli jsou bakterie přítomny uvnitř drobných cév a zastavily přísun vody a živin ve stonku. Proto se vždy radí pravidelně stonek seřezávat a měnit často vodu ve váze. Dnes již existují také výživné a zároveň desinfekční prostředky, které květinu ochrání.
Pro tvorbu bakterií je klíčová teplota. Proto neumísťujte vázy na přímé sluneční světlo (ostatně nedělá to dobře ani samotným květinám) ani do blízkosti topných těles. Pro první vložení naplňte vázu vlažnou vodou (obsahuje pak méně bublinek a kyslíku). Výjimku tvoří cibuloviny (tulipány, narcisy či hyacinty), které snesou vodu vysloveně studenou až ledovou.
„Velmi důležité je také důkladné očištění ponořených stonků květiny od listů a případných nečistot, které by nastartovaly proces tvorby hnilobných bakterií. Nejlepší váza je z čistého skla, kde snadno zkontrolujete dostatek vody i její zabarvení.“ Dodává Kateřina Hemerle.
Pečujte o své řezané květiny dobře a prodlužte jim život, odmění se vám svou krásou.
Jak se staráte o řezané květiny Vy, máte nějaké triky?
Alice
Zdroj: http://www.florea.cz/
s...