Obvykle se v něm setkávají vejce, sýr, slanina a smetana. Náplň však může mít tisíce podob. Seznamte se s typickým francouzským koláčem quiche, který si můžete vychutnat studený na rychlou svačinu nebo teplý na výborný sytý oběd. Jak tento báječný koláč vytvořit?
Jak vytvořit báječný quiche?
Nejprve se naučte vytvořit křehké těsto, které je pro tento koláč typické. Na takové těsto přikládáme níže recept i s postupem. Pořídit byste si měli také velkou nízkou vroubkovanou formu, ve které se tento koláč ve Francii tradičně peče. Forma může být plechová, teflonová, keramická, skleněná nebo i kameninová, velmi praktické je však odnímatelné dno formy, které vám každý materiál nenabídne. Aby se koláč z formy dobře vyjímal, nechte jej po vytažení z trouby ještě 10 minut chladnout.
Tradiční součástí quiche je smetana. Tučnou 33% smetanu můžete nahradit i méně tučnou s 10-12 % tuku, v takovém případě ale ještě do náplně přidejte jedno vejce navíc. Každý koláč by měl mít také pevnou složku, která zajistí jeho dobrý tvar. Mezi vhodné pevné složky se řadí povařená brokolice, rajčata, cukety, chřest, špenát, žampiony, papriky nebo květák. Pokud si přejete do quiche přidávat maso, mělo by být vždy tepelně zpracované. Využít můžete různé druhy masa, uzenin i šunek. Nejznámějším druhem quiche je Quiche Lorraine s opečenou slaninou.
Tradiční francouzský recept na Quiche Lorraine
Ingredience:
těsto:
- 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
- 150 g hladké mouky
- 3–4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
- 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
- špetka soli
- špetka moučkového cukru
náplň:
- 250 ml smetany
- 4 vejce
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka muškátového oříšku
- 150 g sýru gruyére (lze nahradit goudou)
- 200 g anglické slaniny
Postup:
Ve větší míse prsty zpracujte máslo a mouku tak, aby vznikly lupínky velikosti ovesných vloček. Dávejte si pozor, abyste těsto nepřepracovali. Směs pocukrujte a posolte, přidejte vodu a vývar tak, aby vznikla lesklá hladká koule. Tekutiny udržujte ledové, aby se vločky neporušily. Těsto dejte na hodinu odpočívat do lednice. Poté rozehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Z těsta vyválejte kruh. Formu si vymažte máslem, vložte do ní až po vrchní okraj těsto, které propícháte vidličkou. Aby se těsto během pečení nenafouklo, vyložte formu s těstem alobalem nebo pečicím papírem, na který nasypete fazole či hrách. Zatížené těsto dejte péct na 10 minut a mezitím si připravte náplň. Slaninu na plátky či kostičky orestujte na pánvi a poklaďte jí upečené těsto. V míse smíchejte vejce a sýr, který stačí nakrájet na malé kostičky. Vše dejte znovu péct asi na 35 minut. Po této době by už náplň neměla být tekutá, ale šťavnatá.
Zkoušeli jste již quiche péct? Jaká náplň je podle vás nejlepší?
Tereza Obořilová
s...