Každou pilnou hospodyňku jistě potěší, když měsíčně nějakou tu korunu ušetří. S našimi šetřícími tipy se to může podařit. Jsme tu opět s dalším článkem o šetření, který pro vás snad bude inspirací i poučením.
Často nám to ani nedochází, ale mnoho peněz nám mizí nejen při nákupech, ale také při vaření a celkové přípravě potravin. Jen si vezměte, kolik prošlých jogurtů jste vyhodila či kolik tvrdých rohlíků skončilo v koši, protože se nestačily sníst. Navíc často narychlo vaříme různé polotovary, které nejenže jsou drahé a výživově nevhodné, ale navíc stačí sotva na oběd pro jednoho. Máme pro vás další fígle, které vám pomohou ušetřit a díky nimž možná zjistíte, že vás vaření mnohem více baví a je zdravější.
Šetříme nejen při nákupech, ale i v kuchyni:
- Vynechejte drahé ovocné a nepříliš kvalitní jogurty. Kupte větší balení bílého jogurtu a ochucujte ho ovocem, domácím džemem apod. (Nakonec i ten bílý jogurt si můžete vyrobit doma.)
- Při vaření co nejvíce využívejte tlakový hrnec. Uvaříte rychleji, a ušetříte tak spousty energie.
- Nerozmrazujte maso nebo další suroviny zbytečně v mikrovlnné troubě. Vše vyndávejte s dostatečným předstihem.
- Pokud máte rádi šunku, pořiďte si šunkovar a vařte si ji doma. Ušetříte hodně peněz a navíc ta chuť domácí uzeniny, ta se nedá ničím nahradit.
- Hovězí maso můžete nahradit drůbežím. Nejenže je levnější, ale také ušetříte na energiích, protože je mnohem rychleji připravené. Hovězí maso je samozřejmě důležitou součástí jídelníčku, takže není vhodné vypustit ho úplně.
- Když kupujete kuřecí, kupte celé kuře. To rozeberte a jednotlivé části zamrazte. Prsa použijte na čínu nebo řízky, stehna a křídla dejte upéct a ze zbytku dejte vařit vývar. Rázem tak máte z jednoho kuřete tři chutná jídla – a za mnohem menší cenu, než kdybyste kupovali každou část zvlášť! Klidně si kupte v akci i kuřata dvě nebo tři, naporcujte je a zamrazte.
-
Maso kupujte u řezníka a ne v supermarketech. Nejenže bude čerstvější a kvalitnější, ale navíc ušetříte na obalu, protože i za ten ve velkých obchodech platíte. Pokud už maso v supermarketu koupit musíte, hlídejte si rozdíl mezi masem porcovaným a neporcovaným. Zde se můžou cenové výkyvy pohybovat mezi 30 – 40 Kč.
- Část masa v sekané či karbanátcích můžete nahradit osmaženou cibulkou, mrkví nebo nastrouhanými syrovými bramborami. Ušetříte a navíc to bude velmi příjemná změna v chuti.
- Připravujte si domácí marinády, aspiky, zálivky atd. Můžete je udělat dle své chuti a fantazie, víte, co jste na jejich přípravu použili, a navíc, je to levnější.
- Nezavrhujte sóju. Je výborná a levná.
- Nevyhazujte staré pečivo. Je škoda vyhodit peníze jen tak do koše. Můžete si udělat třeba topinky nebo ze starých rohlíků umlít strouhanku.
Vzorový jídelníček pro jednu osobu – levný a zdravý
Snídaně: dva celozrnné rohlíky s margarínem, výběrová šunka, salátová okurka. Přibližná cena asi 20 Kč.
Svačina: jablko, bílý jogurt. Cena asi 10 Kč.
Oběd: Grilované kuřecí prso, brambory, hlávkový salát s ředkvičkami a na něj lžička cukru a pár kapek citronu. Cena přibližně 30 Kč.
Svačina: Ovesné vločky, banán, mléko. Cena 8 Kč.
Večeře: Těstoviny se zeleninou (lilek, rajčata, cuketa, cibule, tvrdý sýr). Cena 34 Kč.
Celkem cena: 102 Kč.
Tento jídelníček je sestaven pro jednu osobu. Samozřejmě si každý může sestavit jídelníček podle svých chutí a možností a některé věci vynechat či vyměnit za jiné… Na jedné potravině ušetřit a u druhé si připlatit. Základem je především zdravý a vyvážený jídelníček. V jídelníčku také není zmíněn pitný režim, ten je samozřejmě zapotřebí dodržovat. Ideální je čistá voda nebo různé čaje.
Šetření je vlastně snadné
Je očividné, že ušetřit není zase tak těžké. Stačí se držet zmíněných rad a brzy uvidíte výsledek. V dalším díle se můžete těšit na téma, na které se při šetření často zapomíná, a tím jsou mobilní operátoři. Ano, i zde se dá ušetřit a my vám poradíme jak.
Martina Mádlová
s...