Houbové risotto a zejména pak hříbkové risotto (risotto al fungi porcini) je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě. Kromě hříbků je základem správný druh rýže. Jedním z nich je i rýže Carnaroli, která je pokládána za královnu italských rizotových rýží. Má dlouhá, velká a baculatá zrnka. Díky vysokému obsahu škrobu je při vaření lepkavá až mazlavá, výborně pak vstřebává další ingredience, avšak uvnitř zrnka zůstávají tvrdá, proto je ideální na všechny druhy risott.
Obtížnost: stupeň č. 1
Doba přípravy 30 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Rýže carnaroli 150 g
Máslo 50 g
Kuřecí vývar 0,5 l
Bílé víno 1 dl
Parmazán 70 g
Šalotka 50 g
Hříbky 40g sušené
Olivový olej, sůl, mletý pepř
Kastrol, miska, struhadlo, prkénkoOlivový olej, sůl, mletý pepř
1. Připravíme si suroviny
Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Sušené hříbky dáme do misky s vodou a necháme je deset minut máčet. Poté hříbky překrájíme na menší kousky o velikosti 2 cm.
2. Začneme se základem na risotto
Do kastrolu přidáme 3 polévkové lžíce olivového oleje (pro 2 porce), který rozehřejeme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a vložíme nakrájenou šalotku, kterou opékáme 1-2 minuty. Šalotka by neměla být spálená, měla by zůstat bílá.
3. Uvaříme rýži s hříbky
Do kastrolu s opečenou šalotkou přidáme rýži, kterou taktéž krátce opečeme po dobu 1 minuty. Následně přidáme hříbky, zalijeme bílým vínem, kuřecím vývarem (trošku si ponecháme bokem, kdyby ke konci byla rýže nedovařená) a rýži vaříme cca 15 -17 minut na nízkém plameni, dokud se nám vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pokud rýže bude ještě tvrdá, přilijeme zbytek vývaru a rýži dovaříme.
4. Dokončíme risotto
Nakonec přidáme parmazán, vmícháme máslo, dochutíme solí a pepřem a stáhneme z ohně. Hotové risotto servírujeme v hlubokém talíři či misce.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!