Uvařte si s námi risotto na asijský způsob s bambusovými výhonky a shiitake houbami. Toto jídlo je doslova směsí bílkovin, vitamínů, minerálů a sacharidů. Shiitaké je navíc označována jako perla mezi houbami a díky jejím léčivým vlastnostem také jako elixír života a houba dlouhověkosti. Shiitake je z gastronomického hlediska chuťově velice výrazná houba masité konzistence. Bambusové výhonky jsou navíc zdrojem kyseliny křemičité, která se užívá jako lék na astma. Celému pokrmu dodá lahodnou chuť ústřicová omáčka, která se vyznačuje výraznou vůní a slanou chutí.
Obtížnost: stupeň č. 1
Doba přípravy 30 min.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
Rýže parboiled 200 g
Vejce 2 ks
Mrkev 60g
Houby shiitake 60 g
Hrášek (mražený) 60 g
Kukuřice (mražená) 60 g
Ústřicová omáčka 100 ml
Cibule 60 g
Jarní cibulka 50 g
Rostlinný olej, sůl, mletý pepř
Kastrůlek s pokličkou, hrnec, pánev, cedník, metla, prkénko
1. Připravíme si všechny suroviny
Mrkev očistíme a nakrájíme na cca 3 mm veliké kostičky. V hrnci uvaříme osolenou vodu, ve které spaříme nakrájenou mrkev na kostičky po dobu jedné minuty. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme pod studenou vodou a necháme nad kastrůlkem odkapat. Vajíčka vyklepneme do misky, metlou promícháme a dochutíme solí a pepřem. Houby umyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na plátky o velikosti zhruba půl centimetru. Jarní cibuli omyjeme a nakrájíme na kolečka cca 3 mm široká.
2. Začneme vařit rýži
Do hrnce dáme 0,5 litru osolené studené vody na dvě porce, nasypeme rýži a vaříme pod pokličkou 15-20 minut na mírném ohni. Po uvaření rýži přendáme opět do cedníku, propláchneme pod studenou vodou a necháme nad kastrůlkem odkapat.
3. Opečeme si omeletu
Vezmeme si pánev, přidáme polévkovou lžíci rostlinného oleje, který na středním plameni rozpálíme. Když je olej rozpálený, přidáme rozmíchaná vajíčka se solí a pepřem a opékáme na středním plameni po dobu 2 – 3 minuty z obou stran. Hotovou omeletu nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2x2cm.
4. Opečeme si zeleninu
Na pánvi, kterou jsme použili na omeletu, necháme rozpálit na silném plameni 2 lžíce rostlinného oleje. Jakmile budeme mít olej rozpálený, stáhneme plamen na střední a opečeme cibuli, kukuřici, mrkev, hrášek a houby po dobu cca 3 minuty.
5. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme rizoto
Do pánve s opečenou zeleninou přidáme uvařenou rýži, ústřicovou omáčku, jarní cibulku a nakrájenou omeletu. Rizoto důkladně promícháme.
Nemáte náladu na kilometrové fronty v supermarketech? Chcete po práci jít rovnou domů? Využijte služeb Nataliri.cz. Stačí si jen vybrat, na co máte chuť, objednat si to a poté pokrm uvařit. Nic víc, nic míň, nic mezi tím. Nataliri.cz za vás vše vymyslí, nakoupí, naváží, odměří a všechny potřebné suroviny spolu s recepty doveze přímo k vašim dveřím.“
Přejeme vám dobrou chuť!